Dit artikel is afkomstig uit Veronica Magazine. Barre binnenblijftijden? Ruil al die schermen eens in voor een koptelefoon: deze acht podcasts zijn het luisteren waard.

Humor

De apps van Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts lopen over van de series die op de lachspieren werken. Zo is daar bjvoorbeeld de Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en Jaap Reesema. Jeugdvrienden die toevallig bekend zijn en hun hilarische podcast gebruiken als excuus om elkaar wat vaker te spreken.

Goed nieuws voor nostalgisten: De Dik Voormekaar Show is terug als podcast. Compilaties van het legendarische radioprogramma, dat in de periodes 1973-1985 en 2000-2003 wekelijks werd uitgezonden, zijn online en in alle grote podcastapps te beluisteren. André van Duin en Ferry de Groot warmen niet alleen kliekjes van gisteren op, het duo werkt ook aan gloednieuwe afleveringen.

True crime

Vorig jaar zorgden De Blankenberge Tapes en De Moord op Patrick voor zwetende handjes, dit jaar pakt Kwaad Bloed uit met spraakmakende verhalen over moord en doodslag op het platteland. Radiomakers Gerrit Kalsbeek en Jacqueline Maris zoeken in deze true crimepodcast uit wat er aan de misdrijven voorafging en welke impact ze hadden op het dorp, de nabestaanden en de daders.

Wordt er via de bloemenveiling in Aalsmeer cocaïne naar Italië geëxporteerd? Cokevissers is het gedramatiseerde verhaal over de smokkel van cocaïne op een Urker viskotter.

Wetenschap

Marc Klein Wolt droomt van een radiotelescoop op de achterkant van de maan. In de achtdelige serie De Man en de Maan volgt documentairemaker Saar Slegers de Nederlandse sterrenkundige in zijn zoektocht naar een lift. Die kan hij krijgen van de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA, maar de samenwerking gaat niet bepaald over rozen.

De Universiteit van Nederland podcasts leveren maatwerk met colleges van een kwartier. Die kunnen over van alles gaan. Waarom moeten muggen altijd jou hebben? Hoe print je een oogbal? Hoe smaakt het eten op Mars?

Geschiedenis

In Een Jongen in de Oorlog, haalt de nu 88-jarige tv- en radiolegende Koos Postema persoonlijke herinneringen op aan het bombardement op Rotterdam en zijn leven daarna.

Ontspanning

In onzekere tijden is het zaak kalm te blijven, maar hoe doe je dat? Na zijn tweede burn-out besloot voormalig 3FM en Veronica-dj Patrick Kicken om podcasts te maken. In Leven Zonder Stress interviewt hij coaches, schrijvers en andere experts die iets zinnigs te zeggen hebben over (werk)stress, geluk, geld, werk, angst, liefde, verdriet en tig andere onderwerpen.