Dit artikel is afkomstig uit VIVA MAMA. Met de 22 wekenprik bescherm je jezelf en je baby tijdens de zwangerschap al tegen kinkhoest. Jeugdarts Maartje Verhoeven legt uit hoe belangrijk de vaccinatie is.

Tot vorig jaar werden baby's vanaf twee maanden gevaccineerd tegen kinkhoest. Met de 22 wekenprik is een baby vanaf de geboorte beschermd. Waarom is dat zo belangrijk?
"Sinds het begin van deze eeuw werden er steeds meer gevallen van kinkhoest geconstateerd. Daarom is onderzocht hoe we baby's hier beter tegen kunnen beschermen. Als je geboren wordt, zijn alle onderdelen van je afweer aanwezig in je lichaam, maar ze moeten nog getraind worden. Omdat dit in de eerste jaren van ons leven gebeurt, zijn baby's heel kwetsbaar en kunnen juist zij er heel ziek van worden."

Hoe gevaarlijk is kinkhoest?
"Jaarlijks belanden er 170 baby's mee in het ziekenhuis. Als volwassene heb je soms niet eens in de gaten dat je kinkhoest hebt, terwijl je dan wel je baby kunt besmetten. Het begint als een verkoudheid, die overgaat in heftige hoestbuien. Je kunt benauwd raken en jonge baby's stoppen soms zelfs met ademhalen. Ze kunnen gevaarlijke complicaties krijgen, zoals een longontsteking. Of ze lopen hersenschade op door zuurstofgebrek. Baby’s kunnen er zelfs aan overlijden."

Kan een vaccinatie tijdens de zwangerschap geen kwaad?
"De kinkhoestvaccinatie wordt al in veel landen gegeven, zoals Amerika en Spanje. Daar is veel onderzoek gedaan naar de vaccinatie en daaruit blijkt dat er geen verhoogde kans is op complicaties tijdens de zwangerschap. Bij de vaccinatie worden slechts deeltjes van de kinkhoestbacterie ingespoten, je wordt er dus niet ziek van."

"Wel maak je antistoffen aan die via de placenta bij je kind komen. Na twee weken heeft je kind genoeg antistoffen om beschermd te zijn tegen kinkhoest. Je kunt de prik halen vanaf 22 weken in de zwangerschap. Hoe eerder hoe beter, maar ook als je later in de zwangerschap vaccineert, heeft het zin. Je kindje heeft dan misschien niet alle antistoffen ontvangen, maar als moeder ben je dan wel beschermd. Dat is belangrijk, want ouders zijn de grootste bron van besmetting."

Als je de 22 wekenprik hebt gehad, heeft je baby dan minder inentingen nodig?
"Ja. Normaal wordt een kind tot zijn tiende vijf keer gevaccineerd tegen kinkhoest. Als de moeder de 22 wekenprik heeft gehad, vervalt de vaccinatie bij twee maanden omdat de baby dan nog antistoffen van de moeder in het lichaam heeft."