
Hoe motiveer je jezelf om te gaan hardlopen als je het haat?
1. Loop in de avond
Om te lopen hoef je niet per se voor dag en dauw op te staan. In de avond met een groep het asfalt bedwingen is een heel andere ervaring dan in je eentje dauwtrappen. De meeste avondgroepen beginnen rond een uurtje of acht, wat in combinatie met werken en slapen net haalbaar is en wat in deze tijd van het jaar betekent dat je in het donker rent. Een voordeel van ‘avondrennen’: de finishlijn is vaak een kroeg.
Mocht je niet zo avontuurlijk aangelegd zijn (of gewoon liever alleen lopen), dan kun je uiteraard ook kiezen voor een solitair rondje. Je gewone route zal er opeens heel anders uitzien wanneer het avond is, plus de adrenaline die vrijkomt doordat je hersenen het idee krijgen dat er meer gevaar op de loer ligt, zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat je een nieuw persoonlijk record neerzet.
2. Ga niet altijd voor snelheid
Lopen moet niet als een straf voelen. Je moet niet bang zijn om af en toe een stukje te wandelen. Iedereen heeft een startpunt, en (bijna) niemand loopt in één keer 30 minuten achtereen zonder tussendoor af en toe te vertragen. Sta je jezelf dit niet toe, dan gaat je hardloopronde er niet leuker op worden. En onthoud: echte lopers veroordelen je niet als je tussendoor stukken wandelt. Degenen die dat wel doen, hebben nog nooit echt gelopen.”

3. Luister naar muziek
Je kunt hardlopen niet makkelijker maken, maar wel leuker. Probeer tijd te investeren in de voorbereiding via Spotify. Het geheim van een goede loopplaylist, is om ‘opzwepend’ af te wisselen met ‘episch’. Met epische nummers ga je altijd sneller. Zo bouw je als het ware intervallen in je training, waardoor het nooit gaat vervelen.
4. Loop met vrienden of vriendinnen
"Het was zondagochtend en ik besloot twee van mijn beste vrienden het bericht te sturen dat ik om negen uur ging lopen - of ze mee wilden noemt Ross McCammon, editor van Men's Health. Hoewel we het nog nooit over hardlopen hadden gehad, kreeg ik een ‘Is goed’ van de een en een ‘Yep!’ van de ander.
Een uur later stonden we klaar en liepen we onze traagste zeven kilometer ooit. Maar vanaf dat moment deden we dit wel bijna elk weekend. Het is een ritueel geworden. We zijn inmiddels een stuk sneller, al gaat het daar niet per se om. Natuurlijk is het fijn dat we op deze manier fit blijven, maar het draait er veel meer om dat wij, drie drukbezette vaders, wekelijks een uur reserveren om ongestoord het leven te bespreken. "
5. Gebruik lopen als wraak
“Ik heb twee oudere broers die me m’n hele jeugd op de hielen zaten. Sterker nog, ze hebben me altijd ingehaald, omdat ze een stuk sportiever waren dan ik. Ze werden alleen maar sneller, ik werd alleen maar trager.
Dat was voor mij de reden om me jaren later in te schrijven voor een lokale hardloopwedstrijd. Het was een Engelse mijl, 1,6 kilometer, waar ik stiekem voor had getraind. Dus zo’n plaatselijk loopevenement is ideaal om eindelijk je familieleden, die je vroeger treiterden vanwege je a-sportiviteit, te laten zien wat je kunt. Voor mij heeft het in elk geval gewerkt, en wat voelde het heerlijk. Volgend jaar ben ik er weer bij – m’n broers hoogstwaarschijnlijk niet.”
6. Nog meer motivaties
Je kunt lopen voor een goed doel. Geef jezelf op voor een website zoals hardlopen.vooreenander.nl, waarbij je zelf bepaalt voor welk doel je loopt. Het is ook mogelijk om je op te geven voor grotere evenementen, zoals Run for KiKa.
De Amsterdamse Atletiek Combinatie (AAC) organiseert elk jaar een beerchase, waarbij je 3.000 meter over de atletiekbaan rent en bij elk rondje een biertje at. Wat je verder kan proberen is om te kijken of het je lukt om elke dag een stukje te rennen, ook al is het maar tien minuten. De Britse olympiër Ron Hill hield het 52 jaar en 39 dagen vol.