Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift Grazia. Milou (26) komt er na een familieontmoeting achter dat het beter klikt met neef Daniël dan ze dacht. Ze werden verliefd en niemand van de familie mocht dat weten.

“Daniël en ik schelen twee jaar. Hij was acht en ik zes toen mijn moeder ruzie kreeg met haar zus en alle contact verbrak. Het had iets te maken met mijn vader. Ik vond het geen punt dat ik mijn speelmaatje kwijt was. We badmintonden op doodsaaie verjaardagen verveeld in de tuin, daarna kregen we ruzie om de chips.

Elf jaar lang zagen Daniël en ik elkaar niet, maar toen mijn oma overleed werden de familiebanden weer aangehaald. Het leek onze moeders een goed idee dat mijn broer en ik onze nicht en neefjes beter leerden kennen. Wilden we soms naar mijn oom en tante in Limburg met carnaval? Dat leek me fantastisch. Mijn neven en nicht interesseerden me niet, maar carnaval vieren als zeventienjarige des te meer. Een heel weekend sjansen en dansen met wildvreemden!”

Ontmoeting met neef Daniël

“Bij binnenkomst viel het me al meteen op dat Daniël wel heel goed was ‘opgedroogd’. Ik vond hem heel leuk met zijn halflange haar, heldere ogen en exact de kleding die bij ons in het oosten alleen door de stoere, oudere broers van mijn klasgenoten werd gedragen. Was dit hetzelfde klierige ettertje van vroeger? Ik was onder de indruk, trots dat hij familie was. Daniël nam ons mee op sleeptouw naar alle cafés waar ik hopeloos naar hem staarde. Hij had niets door. Het jaar erop toen we weer samen carnaval vierden, ook niet."

Gevoelens en spanning

"Daniël ging op kamers en nodigde me uit om in zijn nieuwe stad te komen stappen. Als een verliefde puber biechtte ik aangeschoten in de kroeg aan hem op dat ik hem wel heel erg leuk vond. Daniël liet me raden waarom hij me had uitgenodigd: hij voelde hetzelfde bij mij. Voor ik het wist, kusten we elkaar. Daar bleef het die avond bij. Thuis zocht ik alles op over relaties tussen neef en nicht en kwam erachter dat je gewoon met elkaar mag trouwen. Kinderen krijgen was wel een dingetje, maar er bleken honderden liefdes-stellen te zijn met een familieband.

Ik vond hem perfect. Alles was zachter en vertrouwd. Ik twijfelde geen moment. We lachten om familie-anekdotes of imiteerden een krijsende nicht. Uren praatten we, filosofeerden over het leven. Ik voelde me fijn bij hem. We schreven elkaar stiekem, verstopten geheime boodschappen in boeken die onze moeders van elkaar leenden."

“Ik kan en zal nooit met je trouwen. Dat zou onze familie verscheuren.”

Verboden liefde

“We hadden vijf maanden een relatie toen Daniël me vertelde dat hij niet met mij verder wilde. ‘Ik kan en zal nooit met je trouwen. Dat zou onze familie verscheuren. Onze liefde is verboden.’ Daniël had geen zin in roddels, de schaamte. In theorie was ik het met hem eens, maar toch was ik er stuk van. Als we samen verder zouden gaan, moest ik ook door een medische molen voor mijn kinderwens en alle veroordelingen doorstaan die ongetwijfeld zouden komen.

Toch kwam mijn moment van bezinning pas toen mijn tante haar vermoeden tegen mijn moeder uitsprak dat Daniël een vriendin had. Het hele gesprek ging zonder dat zij dat wisten over mij! Ik verstijfde volledig en voelde me vreselijk betrapt. Ik besefte wat er zou gebeuren als dit uitlekte. Het zou een drama worden dat niet te overzien was. Wat had ik gedaan? Zoveel mannen op de wereld, en dan koos ik net degene uit waardoor de hele familie wéér in een crisis zou belanden. Dus het is beter zo. Daniël en ik blijven altijd dikke maatjes. We delen een verleden, ook al is en blijft dat ons geheim."

* Milou wilde niet onder haar echte naam in Grazia.