Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift Elle Decoration. Havensteden met eindeloze vergezichten over het water, skylines waar je u tegen zegt, zilte zeelucht en bij mooi weer kun je nog eens een plonsje wagen ook. Vijf steigerplaatsen voor op je bucketlist.

Marseille, Frankrijk

Marseille is niet alleen maar 'oud' en rustiek: architect Rudy Ricciotti bracht moderniteit in de skyline met het MuCEM, Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée. De entree is fenomenaal: vanaf het oude fort Saint-Jean arriveer je via een stalen luchtbrug op het panoramaterras. Het gebouw is een grote glazen kubus , gehuld in een metalen kantpatroon.

Bourgondisch dineren, zonder poespas, maar met de beste lokale ingrediënten, doe je bij de restaurantnomaden van La Mercerie, die sinds kort zijn neergestreken in het Noailleskwartier. Wie het niet erg vindt buiten het stadscentrum te logeren, staat een unieke ervaring te wachten: de kamers van Hôtel Le Corbusier zijn een tikkie gedateerd, maar het betonnen bouwwerk is nog steeds incroyable. En zeg zelf, het is toch très cool om in Unesco-werelderfgoed te overnachten?

Porto, Portugal

In Porto móét je port drinken, de drank die zijn naam aan de stad te danken heeft. Slimme fijnproevers steken de rivier de Douro over om de portkelders van het op een heuvel gelegen Graham’s in te duiken. Jezelf letterlijk onderdompelen tussen de locals doe je buiten de stad in zoutwaterzwembad Piscina das Marés, dat architect Álvaro Siza in 1966 integreerde in de rotspartijen langs de klotsende zee.

Fan van Harry Potter of niet, kijk ook even binnen in ’s werelds mooiste boekwinkel: art-nouveaupareltje Livraria Lello, met duizelingwekkend trappenhuis. Gerucht gaat dat J.K. Rowling zich hier liet inspireren tot haar bestsellers. Onder de historische lichtkoepel van hotelbibliotheek Torel 1884 lees je nog even rustig verder, alvorens je het bed van je 'chilli'- of 'tobacco'-kamer in schuift, vernoemd naar de exotische handelswaar die Porto’s haven ooit binnenvoer.

Hamburg, Duitsland

Paradepaardje van de welvarende Hanzestad is concertzaal Elbphilharmonie. Architecten Herzog & de Meuron spaarden kosten nog moeite (789 miljoen euro) om hun architectonische hoogstandje te bouwen op een voormalig pakhuis.

Wat je niet kan missen in Hamburg is het Unesco-werelderfgoedlijst prijkende Speicherstadt. Op deze plek vind je vele red brick warehouses waarin vroeger handelswaren werden opgeslagen, nu epicentrum van Duitslands creatieve industrie.

Rotterdam, Nederland

Wie al een tijdje niet in de Maasstad is geweest, kijkt zijn ogen uit. Met name op de Wilhelminapier is geen plekje onbebouwd gelaten. Nieuwste aanwinst: Hotel Bruno, dat in en boven op het historische pand Pakhuismeesteren zijn intrek nam.

Ontwakend tussen de wolkenkrabbers op de Kop van Zuid snap je helemaal waar de gekscherende bijnaam Manhattan aan de Maas vandaan komt. De stad is groot in innovatie en design, van ontwerpers als Sabine Marcelis en Daan Roosegaarde tot de eerste zelfvoorzienende drijvende boerderij ter wereld in het MH4-havengebied.

Het wachten is op de voltooiing van het spiegelende depotgebouw van Museum Boijmans Van Beuningen, dat geheid een toeristische trekpleister gaat worden à la Anish Kapoors 'The Bean' in Chicago.

Triëst, Italië

Triëst ligt pal op de grens van Italië en Slovenië en dat zie je: het is een mix van twee werelden. De havenstad is niet de mooiste van het land, maar dat betekent niet dat er niks te genieten valt. De grote pleinen zijn behoorlijk imposant, je kan waanzinnig antiek shoppen en de stad heeft een rijke geschiedenis.

De stad is een beetje slaperig, als een Italiaans Nice, maar dan zonder de drukte. Geef je eraan over, vergeet je soy latte en bestel gewoon een capo in B: een kleine cappuccino in een glas. Triëst is de thuisbasis van Illy, dus koffiestad bij uitstek. Haar regio Friuli-Venezia Giulia is rijk aan goede wijnhuizen, dus ook wat dat betreft kun je je lol op. Bezoek het imposante kasteel van Miramare, een suikertaart aan zee, en de tegenhanger daarvan, kathedraal San Giusto.