Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift Panorama. Met de nieuwste film met Dicaprio op komst Once Upon a Time in Hollywood, blikt Panorama graag even terug op een paar van zijn grootste filmrollen.

Titanic (1997)

Voor nog geen dubbeltje in de derde klasse: het overkomt Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), een arme kunstenaar uit de Amerikaanse staat Wisconsin. Aan boord is ook Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), een 17-jarige Amerikaanse van goeden huize. Jack redt Rose van haar zelfmoordpoging en vanaf toen ontstond hun heimelijke liefde. Uiteindelijk slaat het noodlot toe: de Titanic raakt een ijsberg en het schip, dat onzinkbaar zou zijn, vergaat.

Met de rol van Jack Dawson bevestigt Leonardo DiCaprio definitief zijn sterrenstatus. DiCaprio's prestatie ontroert velen, met name vrouwen. Titanic (1997) is, mede dankzij Leo, sowieso een enorm succesverhaal: de film van James Cameron levert meer dan 2 miljard dollar, positieve recensies en een iconische status op.

The Beach (2000)

Danny Boyle, een Engelse regisseur, staat in 2000 aan het roer van de verfilming van The Beach, een roman die in 1996 is verschenen. Hij selecteert DiCaprio voor de hoofdrol. En dat is de rol van Richard, een Amerikaanse backpacker die vertier zoekt in de Thaise hoofdstad Bangkok.

The Beach mag beschouwd worden als een cultfilm en Leonardo DiCaprio zet opnieuw een ijzersterke prestatie neer. De film is echter niet helemaal vrij van controverse. Dat begint al bij de casting. Boyle wil eigenlijk de Schot Ewan McGregor (die hij nog goed kent van Trainspotting uit 1996) hebben voor de hoofdrol, maar hij kiest voor DiCaprio omdat die naam een groter budget betekent. En dat terwijl Richard in het boek een Brit is. Ook is er boosheid omdat het eiland schade oploopt door de opnames.

The Departed (2006)

Een regisseur met wie DiCaprio veel heeft gewerkt, is Martin Scorsese. Een van de meest legendarische titels waar beide namen aan verbonden zijn, is The Departed uit 2006. Het is een misdaadfilm dat zich afspeelt in Boston, een van de mooiste steden van de Verenigde Staten.

Leonardo DiCaprio speelt William Costigan, de infiltrant in een door Frank Costello (Jack Nicholson) gerunde maffiaclan. Ondanks dat DiCaprio genomineerd was voor een Oscar voor zijn rol, won hij deze niet. De acteur laat de kijker met overtuiging de verschrikkingen van zijn undercover-bestaan voelen. De angst, de stress, de pijn en de haat: al het leed is gedurende de film zichtbaar op Leo's gelaat.

Revolutionary Road (2008)

Ruim tien jaar na het monstersucces Titanic kruipen DiCaprio en Kate Winslet opnieuw in de huid van geliefden. Ditmaal deelt het jonge stel – Frank en April Wheeler genaamd – geen lief en leed op een passagiersschip, maar in een burgerlijke buitenwijk in de staat Connecticut.

In deze gevoelige succesfilm zien we Leo in een rol die hij niet vaak op zich heeft genomen: een familieman die zich probeert op te werken op de arbeidsmarkt, maar door enkele ronduit stomme keuzes alles verspeelt. Dát aspect van de rol is hem natuurlijk wel op het lijf geschreven: de getroebleerde Amerikaanse man. Daarnaast bewijst de film dat de chemie tussen DiCaprio en Winslet niet iets eenmaligs was. Revolutionary Road ontvangt meerdere prijzen. Leo wint een Golden Globe Award voor zijn prestatie.

Shutter Island (2010)

Leo lijkt de smaak van de duistere kant van het bestaan te pakken te hebben, want ook in Shutter Island uit 2010 speelt hij een man die last heeft van demonen. DiCaprio’s karakter is Edward 'Teddy' Daniels, een U.S. Marshal (agent bij de federale Amerikaanse politie). Hij moet op Shutter Island, een eilandje nabij Boston, midden jaren vijftig de mysterieuze verdwijning van een patiënte uit een aldaar gelegen inrichting onderzoeken.

Shutter Island, een verfilming van het gelijknamige boek van de gevierde auteur Dennis Lehane, is een commercieel succes, maar levert over het algemeen niet al te beste recensies op. Vooral regisseur Martin Scorsese moet het bij sommige recensenten ontgelden. Met DiCaprio's werk is niet veel mis. De scène waarin hij uit de school klapt over 'zijn' Tweede Wereldoorlog-ervaringen grijpt zelfs een robot naar de strot.