Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift VIVA. Je zal hem herkennen als een van de rappers van De Jeugd Van Tegenwoordig. Waar komt Pepijn Lanen (37), ook wel Faberyayo, vandaan en op welke eigenzinnige planeet leeft hij?

Jij bent heel goed in het schrijven van teksten en verhalen.

"Ik probeer dingen te maken of te verzinnen die er nog niet zijn. En als je dat doet, moet je ook de beste zijn, vind ik. Ik ben goed in dingen doen die alleen ik kan doen. Dat werkt een stuk fijner."

En je hebt veel fantasie. In jouw nieuwe roman Het wapen van Sjeng leven mensen in de onderwaterwereld.

"Ja, daar wonen ze met z'n allen. Daar roken ze sigaretten en maken een kampvuur. De hoofdpersoon voelt zich een beetje verloren, die weet niet zo goed wat z'n plaats is in de wereld. Ik hoop dat de lezer de uiteindelijke boodschap, dat je je leven niet moet laten leiden door angst, eruit haalt."

Welke angsten heb je momenteel?

"Het klimaat en geopolitiek zijn twee toch wel onuitputtelijke bronnen van ongemakkelijke gevoelens op dagelijkse basis. Ik heb het gevoel dat er een bepaald soort kentering moet komen. Het is nu alsof je met allemaal mensen thuis bent terwijl iedereen voor een bepaalde tijd op een feest moet zijn. En dat jij je jas al aan hebt, maar dat de rest nog aan het kletsen is."

“Op zondag moesten we zingen in het kerkkoor”
Pepijn Lanen

Jeetje. Heb je misschien een jeugdtrauma overgehouden aan een gelovige opvoeding?

"Nee, mijn ouders zijn helemaal niet gelovig. Maar mijn basisschool, de Kathedrale Koorschool, vond ik niet zo leuk. Vooral vanwege de vrijheidsinperking: op zondag moesten we zingen in het kerkkoor. Op die leeftijd wil je in het weekend televisiekijken of andere dingen doen."

"Maar goed, omdat ik toch elke week in de kerk was, heb ik wel geprobeerd om open te staan voor het geloof, me er een voorstelling bij te maken. Maar er gebeurde niks bij me. Het is altijd een soort onecht iets voor me geweest. Nog steeds. Toch heeft die school me op de een of andere manier wel goed gedaan ergens."

Je hebt gymnasium gedaan, is iedereen in jouw familie zo slim?

"Ik denk 't wel… Mijn broer en zussen zaten ook op het gymnasium, mijn ouders ook, geloof ik."

Maar de studie heb je niet afgemaakt?

"Eerst heb ik een jaar rechten gedaan, om mijn vader een plezier te doen. Maar dat vond ik saai. Toen ben ik overgestapt op Europese Studies. Dat vond ik heel leuk, maar toen De jeugd ontplofte na Watskeburt?! dacht ik: ik stop ermee."

Hoe ontstond jouw rapcarrière?

"Vanaf jonge leeftijd vond ik rapmuziek al te gek, mijn broer liet me van alles horen. En toen ik een liedje hoorde dat mijn broer met mijn neef op een viersporenrecorder had opgenomen, dacht ik: wow, kun je zélf die muziek maken? Mijn hoofd explodeerde. Vanaf dat moment kwam ik eens in de zoveel tijd naar Amsterdam om bij mijn neef bier te drinken, pizza te eten en nummers op te nemen."

"Of het iets was waar je een levendige carrière uit voort zou kunnen laten vloeien, was toen niet aan de orde: er waren nauwelijks rappers in Nederland. Toch gebeurde dat, toen een vriend van mijn broer, Bas Bron (producer, red.) een plaat met Nederlandse rap wilde produceren. Ik zou hem een beetje helpen met het zoeken van rappers en er zelf ook op rappen. Zo is er heel snel een groep gevormd."

Je bent muzikaal, creatief en ook nog heel intelligent. Hoe is het om zo'n multi-talent te zijn?

"Dat is pas later gekomen, dat ik veel dingen ging doen. Tijdens de middelbare school deed ik heel weinig. Toen wilde ik een beetje rappen en af en toe schreef ik een zin op een stukje papier, wat ik dan ergens neerlegde en nooit meer terugvond."

"Pas sinds mijn 22ste, toen we De jeugd werden en we een plaat gingen opnemen, leerde ik hoe je een liedje moest schrijven. En ik ontdekte dat ik dat ook zelf kon, dat het heel tof was en dat je het kon laten horen aan mensen. Vanaf dat moment zijn alle andere dingen gaan groeien: het schrijven van columns, verhalen en boeken."