Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift Nouveau. Het dodelijkste modeaccessoire ooit. Zo wordt de hoedenspeld, veel door koningin Máxima gedragen, ook wel genoemd. Maar waarom eigenlijk?

In de periode van het einde van de negentiende eeuw domineren grote hoeden met bloemen en veren het modebeeld. Deze worden op het haar vastgezet met lange en scherpe hoedenspelden.

Sieraad ter bescherming

Tegelijkertijd gaan er steeds meer vrouwen werken, dankzij de industrialisatie. Het gevolg van dit nieuwe 'tweeverdienersmodel' is dat vrouwen ineens zonder begeleiding van hun echtgenoot de straat over moeten. Mannen met slechte bedoelingen grijpen hun kans en zorgen voor een enorme toename van het aantal aanrandingen.

Gelukkig houdt het verhaal daar niet op, want al snel ontdekken de vrouwen het perfecte verdedigingswapen: de hoedenspeld. En er is niet veel fantasie voor nodig om je voor te stellen hoeveel schade je daarmee kunt aanrichten.

“De spelden hielden vrouwen veilig”

Schaarse luxe

In eerste instantie wordt er positief gereageerd op het nieuwe accessoire, maar na verloop van tijd klinken er ook steeds meer kritische geluiden. Getrouwde mannen voelen zich namelijk buitenspel gezet als beschermer en grote held. Een heuse 'hoedenspeldcrisis' ontstaat. Uiteindelijk doet de Eerste Wereldoorlog de trend helemaal de das om, want door een tekort aan metalen worden lange hoedenspelden peperduur en daarmee onbereikbaar voor het grote publiek.

Pronkstukken die nog steeds gedragen worden

Aan het hof is de hoedenspeld wel altijd in trek gebleven, zowel in lange als korte varianten. Koninginnen hoeven immers niet op een dubbeltje meer of minder te letten. Wie kijkt naar de hoeden van Máxima, ziet dan ook de mooiste spelden voorbijkomen.

Zo heeft ze een enorme knoeperd met een druppelvormige citrien en een wat kleinere variant met een hoefijzertje van robijn, saffier en amethist. Nieuw zijn beide exemplaren niet, want eerder zagen we ze al bij prinses Beatrix. Dankzij goed onderhoud zien de spelden er nog prachtig uit én doen ze uitstekend hun werk. Zelfs bij windkracht acht. En zeg nou zelf: dat is heel wat waard.