Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift VIVA. Waar je ook vakantie viert, je komt altijd dezelfde types tegen. Ze kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen, maar met deze kennis, weet je precies hoe je met ze om moet gaan.

De reisleider

De reisleider is gewoon iemand die al jaren op deze plek komt. Hij houdt niet zo van afwisseling, vandaar. Te herkennen aan de innige en joviale band die hij onderhoudt met het hotelpersoneel en de plaatselijke restauranthouders.

De reisleider vertelt jou (liefst ongevraagd) waar je per se heen moet en waar niet, ook al kent hij jouw smaak en voorkeur helemaal niet. Wenst geen weerwoord, hij weet immers het beste hoe alles hier werkt.

Net als voor alle ander irritante vakantietypes geldt: blijf zo veel mogelijk bij hem uit de buurt. Wat is er immers leuker dan op vakantie zelf alles ontdekken? Als je echt niet kunt ontsnappen aan de reisleider, probeer dan je voordeel te doen met hem en gebruik hem als wandelende reisgids.

De clown

De clown is meestal een man en doorgaans van middelbare leeftijd. Hij houdt erg van excursies, want dan kan hij de rest van de vakantiegangers vermaken en daar leeft hij voor. De bus is zijn podium, zijn medereizigers zijn publiek.

Er zijn altijd wel mensen in de touringcar die moeten lachen om de clown, zijn eigen vrouw vooraan. Doe dus je oortjes in als je bij hem in de buurt zit in de bus en negeer hem zo veel mogelijk. Laat anderen maar om hem lachen. Mocht de clown zijn pijlen op jou richten, kijk hem dan onbegrijpend aan en mompel met een dik ondefinieerbaar accent: ‘I don’t speak German'.

De voordringende bejaarde

Vooral in grote hotels of op all-inclusiveresorts gaat de voordringende bejaarde volledig los. Je moet het zo zien: de voordringende bejaarde heeft zijn hele leven hard gewerkt en is van mening dat hij daar nu de vruchten van mag plukken.

In de omgang met de voordringende bejaarde zijn twee zaken belangrijk: je ellebogen (die gebruik je veelvuldig en niet al te zachtaardig) en het principe van de gelijke munt. Op het moment dat de bejaarde gaat lunchen, trek jij zijn handdoek dus gewoon weer van het strandbed af.

En als je dat ene met die ellebogen moeilijk vindt, roep dan: 'Kijk! Julio Iglesias!' of 'Hé, André Rieu!' als hij net patat wil pakken bij het buffet. Dan draait hij zich meteen om en is hij zijn focus kwijt. Kun jij op je gemak opscheppen.

De doevakantievierder

De doevakantievierder houdt van dingen doen. Dingen zien. Ondernemen. De hort op. Eropuit. Er eentje tegenkomen tijdens je vakantie levert je geen problemen op, met hem op vakantie gaan des te meer.

Als jij op vakantie gaat met een doe-vakantievierder is het essentieel om van tevoren (dus niet als je al op je bestemming bent) af te spreken hoe vaak jullie eropuit trekken en hoe vaak jullie gaan chillen.

Voor de rest moet je er maar een positieve draai aan geven: als jullie op pad gaan, is de doe-vakantievierder degene die alles uitpluist en een schema maakt. Wel zo handig, want ook al moet je eropuit, je hoeft hem alleen maar te volgen.

De betweterige backpacker

De betweterige backpacker doet niet anders dan reizen. De betweterige backpacker heeft overeenkomsten met de reisleider, maar gaat nog een stapje verder: want als jij met hem in gesprek raakt over je vakantie kom je er al snel achter dat je standaard 10-0 achterstaat, omdat hij de ultieme vakantievierder is die pas echt weet waar jij moet zijn.

De beste manier om met hem te dealen, is wel naar plekken te gaan waar meer dan drie toeristen komen, want daar kom je de Betweterige Backpacker dus niet tegen. Trek vooral je eigen plan en laat hem je nooit het gevoel geven dat jouw reis niet spectaculair genoeg is.

Als je echt niet onder een afspraak met hem uitkomt, spreek dan af om lekker samen in de zee te gaan zwemmen. Waarom, vraag je? Nou kijk: de Betweterige Backpacker vindt een ultieme reiservaring/onderdompeling in het land van bestemming veel belangrijker dan (af en toe) een kamer met een goede douche.