Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift Cosmopolitan. Het aantal scheidingen neemt af. De reden? Millennials kiezen veel bewuster voor trouwen dan voorgaande generaties.

Er wordt vaak geroepen dat de helft van de huwelijken uitdraait op een scheiding, maar dat is niet zo. Volgens Justin Wolfers, hoogleraar economie en openbare orde aan de universiteit van Michigan en vooraanstaand expert op het gebied van scheidingen, was dat hoogstwaarschijnlijk nooit het geval.

En dat is het nu zeker niet meer. Het dalend aantal scheidingen is namelijk niet alleen een gevolg van het feit dat steeds minder jonge mensen trouwen. “Hoe je het ook bekijkt, uit de cijfers kun je eenzelfde conclusie trekken: rondsexende, schulden makende, door hun carrière geobsedeerde millennials zijn verantwoordelijk voor het dalende scheidingspercentage,” aldus Wolfers.

Geleerd van gescheiden ouders

Onderzoekers voorspellen zelfs dat het aantal succesvolle huwelijken de komende decennia blijft stijgen. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Vanaf de achterbank toekijken hoe de ouders zaten te bekvechten tijdens die ongemakkelijke autovakanties met de hele familie heeft zeker niet geholpen… Of toch wel? Hoewel de oudere generaties de millenials soms belachelijk maken om hun bindingsangst, zijn juist zij degenen met de sterkste relaties.

Millennials willen wel trouwen

“De meeste mensen vinden millennials maar roekeloos en denken dat ze helemaal niet willen trouwen, maar dat is niet waar”, zegt antropoloog en auteur Helen Fisher. “Ze houden echt wel van liefde. Ze willen graag verliefd worden. 89 procent gelooft dat ze wel degelijk lang getrouwd kunnen blijven. Ze zijn praktisch en houden het gedoe en de problemen die met een scheiding gepaard gaan in hun achterhoofd."

Eerst goed scharrelen

"Vroeger verliepen relaties meestal als volgt: eerst trouwen, daarna sex. Nu is het praktisch het tegenovergestelde ,onder millennials, althans. Maar hoewel de scharrelcultuur waar millennials vaak op worden aangesproken, onverantwoord overkomt, helpt het juist uit te vogelen wat je met je toekomst wilt."

"Vrijgezellen willen alles over iemand weten voordat ze iets serieus beginnen met haar of hem”, zegt Fisher. "Millennials willen geen gevoelens voor iemand krijgen tot ze absoluut zeker weten dat ze zich voor langere tijd aan die persoon binden. Ooit was trouwen het begin van een relatie, nu is het de kers op de taart.”

Financieel op orde

"Vanuit een puur statistisch oogpunt bevinden we ons in een betere huwelijkspositie dan onze ouders als we die dingen hebben afgevinkt voordat we onze partner eeuwige trouw beloven”, zegt Philip Cohen, hoogleraar sociologie aan de universiteit van Maryland.

"Sterker nog, trouwen na je vijfentwintigste, je studie afmaken en een carrière opbouwen zijn de drie belangrijkste factoren bij het voorkomen van een scheiding. Door eerst orde op zaken te stellen in onze privélevens gaan we niet alleen beter een huwelijk in, het zorgt ook voor minder spanningen binnen de relatie, bijvoorbeeld over schulden."

“Financiële zekerheid is een van de belangrijkste factoren voor een geslaagd huwelijk”, zegt Susan Brown, hoofd sociologie aan de Bowling Green State University. Zij merkt op dat millennials trouwen uitstellen, omdat ze hun partner niet willen opzadelen met een financiële last."