Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift Veronica. De renners treffen al veel voorbereidingen om deel te nemen aan de Tour de France, maar wat te denken van de mensen die alles achter de schermen regelen?

Karin Lambrechtse: foodcoach bij Jumbo-Visma

“Ik ben via via de Tour in gerold. Koken is mijn grote hobby en de man van een vriendin was coach bij de nationale baanwielrenners. Op vakantie raakten we aan de praat en voor ik het wist, stond ik als sportdiëtist te koken voor een groep renners die zich voorbereidde op de Olympische Spelen van Rio."

"Het team was op zoek naar een nieuwe kok nadat ze een supermooi, innovatief voedingsprogramma hadden opgezet. Ik werd gebeld en dacht: huh? Ik was echt totaal verrast. Ik kan goed koken, maar ben geen chef-kok. Toch zei ik ja en nu leid ik het foodcoachteam van de ploeg."

Wie is de leukste renner volgens jou?

"Er is geen leukste, maar ik vind Steven Kruijswijk geweldig. Primož Roglič is ook een fascinerende man van wie ik denk: waar gaat het heen met hem, hij is zó goed! Dylan Groenewegen is hilarisch. Af en toe lekker lomp, met die heerlijke humor van hem."

Wat vinden de renners van jouw kookkunsten?

"Over het eten hoor ik de renners niet veel, maar als je niks hoort, is het goed, hè?! Ik ga ook niet om een hoekje staan kijken of ze het lekker vinden. Daar heb ik echt geen tijd voor. We bereiden vijf maaltijden en de vele verplaatsingen hakken er ook in. Alles wordt per renner bereid, tot op de gram nauwkeurig. We hebben wel een groepsapp waarin ze hun wensen kenbaar maken. Daarin zetten de renners hoe ze hun eitje gebakken willen hebben of ik vraag of ik een gerecht nog een keer moet maken."

Wie gaat volgens jou de Tour de France winnen?

"Geraint Thomas, de winnaar van vorig jaar, maakt weer een goede kans.”

Wouter Specken: projectmanager Movico Sports Events

“Wat wij in de Tour doen? Je kunt zeggen dat wij het Tourdorp opzetten. De ruimtes voor de schrijvende pers en mediapartners, maar ook die voor de vips. We plaatsen ook de finishboog en het podium waarop de renners worden gehuldigd."

"In 1996 stond ons bedrijf, dat toen nog Wim van de Waarsenburg Produkties heette, in Den Bosch bij de start van de Tour. Met een roadshow voor Philips. De Tourorganisatie was onder de indruk van hoe snel wij werkten en toen is het balletje gaan rollen. We gaan straks aan de slag in onze 23ste Tour; voor mij is het de derde."

Wat is jouw functie binnen de Tour?

"Ik heb een aansturende rol, ik moet ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt en dat is niet altijd makkelijk. Tijdens de Tour kan het gebeuren dat je onderweg naar de volgende finishplaats in de file belandt, moeilijk een berg opkomt of pas ter plekke ziet dat de locatie niet zo geschikt is als gedacht. We moesten ooit een unit opbouwen op een stuk dat veel te steil was. Dan moet je improviseren. Soms is het best spannend, maar het komt altijd goed."

Werk je samen met de renners?

"Met de renners hebben we geen contact. Laatst liep ik langs Tom Dumoulin en die knikt dan even. In principe zijn wij niet zichtbaar aanwezig. Als zij fietsen, liggen onze eventoperators te slapen. Na het afbreken aan het eind van de dag maken wij onze avondetappe: dan gaan onze trucks meteen door naar de volgende finishplaats. Als je echt van wielrennen houdt, kom je bij ons bedrogen uit. Die hele Tour de France ontgaat je."

Wie gaat volgens jou de Tour de France winnen?

"Ik verwacht veel van Steven Kruijswijk. Een klimmer in hart en nieren, dat zou hem nog weleens ver kunnen brengen deze Tour.”

Gerard Spierings: soigneur bij Jumbo-Visma

“Ik verzorg met een team de renners en een deel van de staf. Op wedstrijddagen staan we een halfuur voor de renners op. We zorgen dat de ontbijttafel gereed is en gaan dan de bidons en de bevoorradingzakjes maken. We doen de repen, gelletjes en andere energiespullen in de bus en de auto en gaan dan boodschappen doen om lunchpakketjes te maken voor de ploegleiders en staf. In de Tour zijn dat zo’n 25 lunchpakketjes, elke ochtend."

"Dan gaan we met de renners naar de start, zorgen dat alles er is wat ze nodig hebben en dan haasten we ons naar de bevoorrading halverwege de etappe. Vervolgens naar de finish, de renners opvangen, vertellen waar de bus staat, mee naar de dopingcontrole of, als ze goed gereden hebben, naar het podium. Intussen geven we ze verse kleding en normale sportschoenen. Dan naar het hotel, alle spullen opruimen en het avondeten voorbereiden."

Hoe ben je bij de Tour terecht gekomen?

"Vroeger ontwierp ik energie- en klimaatinstallaties. Ik fietste veel en heb een massagecursus gevolgd. Toen werd ik verzorger in de moutainbikeploeg van Bart Brentjens. Ik gaf een keer een lezing over mijn werk. Daar was een ploegarts bij aanwezig van Skil-Shimano, nu Sunweb. Via hem maakte ik mijn debuut bij de profs."

Is het zwaar om zo lang van huis te zijn?

"Ik weet niet beter, we zijn 165 dagen per jaar weg. Straks ben ik weer drie weken van huis. Voor de meeste mensen is de Tour het hoogtepunt van het seizoen, voor mij niet. Elke wedstrijd is hetzelfde, we benaderen een kleine koers hetzelfde als de Tour de France. Wel fijn dat alles daar zo strak geregeld is. Wij hoeven alleen maar te doen wat de organisatie zegt. De hectiek bij de start en finish maakt het iets lastiger. Veel mensen lopen in de weg, maar ja, dat hoort erbij."

Wie gaat volgens jou de Tour de France winnen?

"Geraint Thomas. Hij had als jeugdrenner al zo veel talent en dat komt er nu helemaal uit. Ik verwacht echt dat hij weer gaat winnen.”