Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift Story. Depay heeft vele successen behaald in de voetbalwereld. Hij speelde bij Manchester United en schittert nu voor Olympique Lyon. Maar de 25-jarige voetballer heeft hard moeten knokken voor zijn succes.

Voordat Oranje-international Memphis uitgroeide tot een van de beste voetballers van Nederland, is hij door diepe dalen gegaan. Als kind werd hij ernstig mishandeld door zijn stiefbroers.

"Wat een veilig thuis had moeten zijn voor Memphis en mij, werd een huis vol horror. Constant sloeg de sfeer om van gezellig en warm naar koud en kil", vertelt moeder Cora Schensema in Memphis’ recent verschenen biografie Heart Of A Lion, geschreven door Simon Zwartkruis.

Omdat de ouders van Memphis al vroeg uit elkaar gingen, heeft hij nooit een echte band opgebouwd met zijn Ghanese vader Dennis Depay. Vandaar dat hij het spoor van zijn moeder volgde en bij haar en haar nieuwe vriend ging wonen.

Memphis: 'Ik ben aantal keer met mes bedreigd'

"Steeds vaker richtten de kinderen hun pijlen op Memphis, aanvankelijk buiten mijn gezichtsveld", gaat Schensema verder. Het viel me op dat hij steeds stiller werd. Op een dag kwam Memphis me vertellen dat hij steeds vaker klappen kreeg van die kinderen. Negen jaar was hij toen. Mijn moederhart brak."

Helaas voor Memphis gingen de mishandelingen van kwaad tot erger. "Ik ben ook een aantal keren met een mes bedreigd. Een andere keer klemde een jongen een nijptang op mijn oor en begon hij keihard te trekken, " bekent Memphis in het boek. "Ik werd uitgescholden voor aap, poephoofd." Na anderhalf jaar vluchtte Cora met de kleine Memphis weg van haar toenmalige partner en stiefkinderen. Maar dat betekende niet dat Memphis daarna een onbezorgde jeugd had.

“Een andere keer klemde een jongen een nijptang op mijn oor en begon hij keihard te trekken”
Memphis Depay

In aanraking met drugs

"Zelf heb ik voor een korte tijd drugs verkocht. Softdrugs. Ik was een jaar of vijftien," aldus de voetballer in de biografie. "Ik kwam bij jongens over de vloer bij wie rustig een kilo cocaïne op tafel lag, een brick. Bizar natuurlijk. Helemaal als je bedenkt in welke periode dat was: het WK in Zuid-Afrika was aan de gang. Voetballers tegen wie ik opkeek speelden daar de WK-finale, het podium waarvan ik droomde als jonge speler. Tegelijkertijd begaf ik me in een wereld die daar mijlenver vanaf stond."

"Op de dag van de WK-finale gebeurde er iets heftigs. De jongen die de brick cocaïne in zijn huis had, was een neef van een toenmalige vriend van me. Die neef verstopte de klomp cocaïne in de keuken en we gingen op pad. Na de finale kwamen we weer in dat huis en de deur bleek te zijn ingetrapt. Die gasten wisten kennelijk waar de drugs verstopt was. Dat zijn gevaarlijke dingen. Zoiets kan compleet uit de hand lopen. Dat is een herinnering die voor mij aan de dag van de WK-finale 2010 zal blijven kleven. Waanzin."

Scheuren in de familie

Dat Memphis jarenlang geen contact had met zijn vader is in de media breed uitgemeten. Maar ook met zijn moeder heeft hij de nodige problemen gekend. "Door verkeerde communicatie zijn de familierelaties een tijd verstoord geweest," vertelt Schensema. "Ik was bang mijn zoon kwijt te raken. Hij was een tijd niet ontvankelijk voor mij."

Het was zelfs zo erg dat Memphis niet meer kwam opdagen op verjaardagen en tijdens Kerstmis ook niets van zich liet horen. "Dat is misschien lullig, omdat mensen dan lijden onder het gedrag van anderen. Maar ik wilde er gewoon even helemaal niks meer mee te maken hebben."

“Ik was bang mijn zoon kwijt te raken.”
Cora Schensema, moeder van Memphis Depay

Halfbroer in gevangenis

Terwijl Memphis ondanks zijn probleemjeugd uitgroeide tot een topvoetballer en tegenwoordig onder contract staat bij Olympique Lyon in Frankrijk, verging het zijn halfbroer Jeffrey (zelfde vader, andere moeder) een stuk minder goed.

In de biografie: "Ik heb hem een keer opgezocht in de gevangenis. Hij zat vast vanwege een gewapende overval. Dat bezoek maakte veel indruk op me. Zaten we daar in een ontvangstruimte, tussen de andere gevangenen met hun bezoek."

"Een paar jaar geleden was hij een tijdje uit de gevangenis en heb ik hem op sleeptouw genomen. Het was winterstop en ik nam hem mee naar feestjes. Helpen deed het niet. Want op dit moment zit Jeffrey opnieuw in de gevangenis. Ik weet niet waarom. Daar heb ik niet naar gevraagd."

Enkele maanden geleden nam Jeffrey op eigen initiatief contact op met Memphis. "Ik liep door Lyon en werd gebeld door een onbekend nummer. Het bleek een medewerker van de tbs-kliniek te zijn. Hij verbond me door en toen kreeg ik mijn broer aan de lijn. We hadden elkaar zeker vijf jaar niet gesproken. We hebben op een fijne manier met elkaar gesproken. Hij klonk goed, gezien de omstandigheden waarin hij zit."