Een schone leefomgeving is natuurlijk iets moois om na te streven. Dit zijn de concrete voordelen van schoon.

Op een schone straat spelen meer kinderen en in een opgeruimde buurt voelen mensen zich veiliger en hebben ze meer contact met hun buren. Zomaar wat uitkomsten uit een onderzoek naar de effecten van schoon. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat veel mensen een schone leefomgeving belangrijk vinden. Op een schaal van 10 krijgt het belang dat wordt gehecht aan een nette leefomgeving gemiddeld het cijfer 8,3. 

Meer contact met de buren

Een schone buurt heeft veel voordelen. Er worden vaker activiteiten georganiseerd door de bewoners. Zoals een buurt-barbecue, een spontane borrel op straat, of het samen kijken van belangrijke voetbalwedstrijden op een (geïmproviseerd) scherm. En daarna natuurlijk ook even opruimen. Dit soort initiatieven ontstaan makkelijker in een leefomgeving die netjes wordt gehouden. Eigenlijk zorgt het opruimen van de eigen buurt dus niet alleen voor een nettere straat, maar ook voor meer onderling contact tussen de bewoners.

Bijzonder bij-effect

Wat ook een bij-effect is van een schone buurt: deze blijft gemiddeld ook schoner. Het is een psychologisch effect dat mensen in een opgeruimde buurt hun spullen zelf ook sneller in de prullenbak gooien. Andersom werkt het ook zo: slingert op een plek zwerfafval, dan zijn mensen geneigd om zelf ook sneller rommel te laten slingeren.

Goede reden dus om ook kleine spullen in de prullenbak te gooien, als je een fijne buurt om in te wonen belangrijk vindt. De állereerste stap naar een schonere leefomgeving is als buurtbewoners laten zien een schoon Nederland ook belangrijk te vinden door Supporter van Schoon te worden. Aanmelden kan op www.supportervanschoon.nl.