18 september is een belangrijke dag in de Eindhovense geschiedenis. Op die dag, nu 76 jaar geleden, werd de stad bevrijd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een dag om nooit te vergeten, ook niet in 2020. Het jaar waarin door het coronavirus alles anders is.

Stadsomroep Studio040 brengt daarom op vrijdag 18 september een speciale live-uitzending waarin de bevrijding van de stad wordt herdacht. De uitzending is een samenwerking met Stichting 18 September en Gemeente Eindhoven.

Live te volgen

Normaal gesproken wordt op 18 september het traditionele Fakkeldefilé gehouden op het Stadhuisplein. Met een stoet van veteranen, militairen, gildeleden, scholieren en legervoertuigen. En honderden mensen op de publieke tribunes. Een bijzondere traditie die helaas niet past bij de huidige coronamaatregelen. Op het Stadhuisplein is dit jaar geen ruimte voor publiek. Eindhovenaren kunnen de viering daarom vanuit hun eigen huiskamer live volgen via Studio040.

Toespraak Tweede Wereldoorlog veteraan Joe Cattini

De afgelopen jaren zijn veteranen uit de Tweede Wereldoorlog te gast geweest bij het Fakkeldefilé. Een van hen, de Brit Joe Cattini, zal dit jaar alle Eindhovenaren toespreken in een videoboodschap. Middelbare scholieren konden hem eerder per video vragen stellen. Een reportage daarvan is ook te zien tijdens de live uitzending.

De herdenking in 2019

De herdenking in 2019

Vredesvuur uit Normandië

Een aantal vaste onderdelen van de herdenking gaan in aangepaste vorm wel door. Zo is er een kleine delegatie van veteranen, gildes en oude legervoertuigen aanwezig op het Stadhuisplein. En wordt het vredesvuur zoals gewoonlijk door wielrenners opgehaald in Normandië. Zij overhandigen de fakkel op 18 september aan burgemeester Jorritsma.

Ontsteken van het bevrijdingsvuur

Rond 20.00 uur ontsteekt Burgemeester Jorritsma het bevrijdingsvuur bij het monument op het Stadhuisplein. Daarna wordt twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd.

Volg de herdenking op vrijdag 18 september live vanaf 19.15 uur op het tv-kanaal van Studio040 of via de site. Daarnaast is de stream ook te zien op de Facebookpagina van Studio040.