Er komen steeds meer windmolenparken in Nederland, maar hoe werken windmolens eigenlijk? En hoe weten ze waar de wind vandaan komt? Onderstaande fabels en feiten geven antwoord op de vragen.

Een windmolen wordt met de hand in de wind gedraaid

Is dit een feit of een fabel? Het antwoord vind je in onderstaande video.

Fabel en feiten video 1
Fabel en feiten video 1

Er is windkracht 3 nodig om een windmolen te laten draaien

Dat is een fabel. Er hoeft maar een klein briesje te staan: vanaf windkracht twee wordt er al energie opgewekt. Als de wind in aanraking komt met de wieken van een windmolen, gaan deze draaien en komt de as in beweging. Een kast met tandwielen – die ook al zat in de windmolens van 'vroeger' – zorgt ervoor dat alles moeiteloos blijft draaien.

Een generator zet deze beweging om in elektriciteit. Dit alles gebeurt in de 'kop' van de windmolen. Vanaf daar wordt de elektriciteit in dikke kabels naar de centrale vervoerd en zodoende komt de energie terecht bij huishoudens.

Een windmolen zorgt in één uur voor één jaar stroom voor een gemiddeld gezin

Dat is een feit. Eén moderne windmolen kan bij windkracht 5 een gemiddeld gezin in één uur tijd voor vrijwel een heel jaar van windstroom voorzien. Dat is 3000 kilowatt per uur, en een gemiddeld gezin verbruikt in een jaar ongeveer 3300 kilowattuur.

Maar: hoe harder en vaker het waait, hoe meer stroom een windmolen kan opleveren. Dan kan die 3000 kilowatt per uur zomaar nog verder oplopen.

Er bestaan drijvende windmolens

Dat is een feit. Windmolenparken op zee zijn niets nieuws, maar drijvende molens zijn dat wel. In tegenstelling tot conventionele windmolens zijn ze niet gebouwd op de zeebodem, maar zijn ze verankerd op de bodem met kettingen.

Ruim 19,8 procent van de windenergie in Nederland wordt door Nuon en haar partners opgewekt. Nuon zorgt voor steeds meer duurzame energie, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Zo is uw energie in goede handen, nu en in de toekomst.