De dagen worden kouder en korter. Tijd om de tuin klaar te maken voor de winter, zodat het de kou kan trotseren en in het voorjaar weer volop tot bloei kan komen. Maar hoe pak je dat het beste aan?

Oktober en begin november zijn de perfecte periodes om je tuin winterklaar te maken. Het is nog niet te koud, dus het is nog lekker om buiten te tuinieren. Daarnaast is de grond nog los, waardoor je makkelijker kunt werken.

En als je nu je tuin winterklaar maakt, scheelt dat je in het voorjaar weer een hoop werk. Met deze handige tips van Startpagina.nl is het zo gepiept.

Geef je gazon een onderhoudsbeurt

Heb je een mooie grasmat in de tuin? Dan wil je natuurlijk dat die er in het voorjaar ook nog goed uitziet. Hier kun je voor zorgen door je gras in het najaar een flinke onderhoudsbeurt te geven. Ten eerste is het belangrijk het gras één keer per jaar goed te bemesten. Door dit in het najaar te doen geef je je grasmat een extra boost om de winter door te komen.

Daarnaast is het aan te raden om kalk te strooien, om de vorming van mos tegen te gaan. Kalk zorgt ervoor dat de wortels van het gras beter worden belucht en de zuurtegraad van de grond afneemt. Hierdoor zal eventueel mos afsterven. Als je in het najaar kalk strooit, zul je zien dat je in het voorjaar eenvoudig het losgeraakte mos tussen het gras vandaan haalt tijdens het verticuteren.

Een laatste tip voor een gezonde grasmat: haal regelmatig dode bladeren en takken die op het gras zijn gevallen weg. Gras heeft licht en lucht nodig om gezond en mooi van kleur te blijven, zeker in de winter.

Vrolijke fladderaars

Veel vogels zijn in de winter op zoek naar eten, beschutting en een veilige plek. Vooral wanneer het donker is zoals in de winter, is dat belangrijk voor vogels. Daarom zijn vogelhuisjes in de winter ideaal.

Echter: vogels zitten niet graag in een ‘vies’ vogelhuisje of in een huisje waar een andere vogel al een nest heeft gehad. Wil je graag veel vogeltjes in je tuin deze winter, dan is dus het belangrijk om je vogelhuisje een goede schoonmaakbeurt te geven. Dan komen ze vanzelf. Het is natuurlijk nog leuker om zelf aan de slag te gaan. Met dit stappenplan kun je eenvoudig zelf een eigen vogelhuisje maken.

Een lekker warm blader dekentje

In de herfst valt er veel blad. Zoals eerder gezegd is het verstandig om bladeren regelmatig van je gazon te verwijderen wanneer je zuinig bent op je grasmat. Echter, het blad dat in je borders en hagen valt, kun je juist beter laten liggen. Deze bladeren vormen namelijk een beschermlaag voor de wortels van je planten wanneer het koud wordt. Een gratis dekentje voor je plantjes!

Snoeien of scheuren?

Heb je een plant die een beetje uit zijn voegen is gegroeid? Overweeg dan om in plaats van de plant helemaal terug te snoeien en alle overtollige takken en bladeren weg te gooien, de plant te ‘scheuren’. Dit houdt in dat je de grote plant over de lengte in tweeën deelt, zodat je twee gelijke delen met wortels en bladeren hebt. Herplant deze delen en je zult zien dat je in het voorjaar twee gezonde, bloeiende planten hebt.

Op zoek naar meer tips & tricks om je tuin winterklaar te maken? Kijk dan eens op Startpagina.nl.