Het coronavirus heeft flinke gevolgen, zo ook voor de besluiten van het kabinet over de begroting. Koning Willem-Alexander gaf in de troonrede aan dat Nederland zich op moet maken voor een zware economische terugslag. Startpagina.nl heeft daarom de beste bespaartips voor je op een rijtje gezet.

De economische groei is enigszins tot stilstand gekomen nu voor de meeste mensen het bestedingsvermogen lager wordt door de klap die het coronavirus de economie heeft toegebracht. Gelukkig kan geld besparen heel makkelijk, snel en effectief. Waar behoefte aan is in tijden als deze, zijn concrete handvatten bij je dagelijkse aankopen, je vaste lasten en de dure aanschaffingen.

1. Besparen op de dagelijkse boodschappen

Om te beginnen kun je flink bezuinigen op de boodschappen. Supermarkten hebben iedere week de nodige aanbiedingen waarmee ze adverteren. Vooral houdbare producten zijn een goed idee om mee te pakken als deze in de aanbieding zijn. Denk bijvoorbeeld aan pasta of pastasauzen, olijfolie, koffie, broodbeleg of rijst.

Ook is het interessant om te denken aan het moment waarop je boodschappen doet. Houdbare producten zoals verse groenten of vlees worden aan het einde van de dag afgeprijsd. Is jouw supermarkt op zondag dicht? Dan worden er op zaterdag aan het einde van de dag nog veel meer producten afgeprijsd. Heb je thuis een vriezer, dan kunnen houdbare producten worden ingevroren en voor een langere tijd bewaard blijven.

Het klinkt flauw, maar geld besparen gaat het beste door geld niet uit te geven. Kijk dus eens kritisch naar je voorraadkast en wees creatief met het maken van een gerecht op basis van de producten die je al in huis hebt. Zodoende kun je met geen of minimale inkopen een gerecht op tafel zetten. Bovendien ruim je daarmee ook nog eens de voorraadkast op.

2. Vergelijken bespaart geld

Moet er een computer, een smartphone, een stofzuiger of een wasmachine worden aangeschaft en heb je er al eentje op het oog? Ga dan niet gelijk over tot aankoop. Het kan zo een paar tientjes schelen als je even checkt welke partij aanbiedingen heeft.

Er zijn een heleboel vergelijkingssites, ook voor het vinden van de goedkoopste energieleveranciers, autoverzekeringen en zorgverzekeringen. Veel mensen zien overstappen als ‘een gedoe’, maar realiseer je dat een overstap geld oplevert. Wie jarenlang bij dezelfde aanbieder blijft, betaalt bijna altijd te veel. Dat geldt vooral voor energiecontracten.

3. Het huishoudboekje helpt

Mocht je nog geen goed overzicht hebben van hoeveel geld erin komt en eruit gaat dan is het ouderwetse huishoudboekje nog steeds een beproefd middel. Er bestaan tegenwoordig verschillende gedigitaliseerde huishoudboekjes. Ze zijn vaak gratis en simpel. Doe er dus je voordeel mee.

Overigens kost niet alles geld. Sommige dingen zijn simpelweg gratis. Of je nou een bureau, kinderspeelgoed, tafels of bedden zoekt. Startpagina.nl heeft de beste aanbieders van gratis producten voor je verzameld. Goed voor de circulaire economie en goed voor jouw bankrekening.

In tijden van financiële krapte is het belangrijk om op te sporen of er ruimte zit in je uitgavenpatroon. Op Startpagina.nl vind je de beste tips om jezelf door een economische terugslag te loodsen.