Nu het ‘s avonds lang licht is en warm genoeg om lekker buiten te zitten, is het hoog tijd de barbecue weer tevoorschijn te halen. Word een BBQ-expert met dit stappenplan van Startpagina.nl.

Stap 1: Maak de barbecue zomerklaar

Voordat je de spiezen en hamlapjes op het vuur legt, is het belangrijk de barbecue eerst een grondige poetsbeurt te geven. Vooral als deze de hele winter ongebruikt is geweest. Begin met het rooster. Het beste reinig je deze met een staalspons of -borstel en een sopje met vetverwijderaar.

Krijg je het ergste vuil niet weg? Dan kan het helpen de barbecue aan te steken en te wachten tot het rooster goed heet is. Strijk vervolgens een doorgesneden rauw ui over het rooster. Het zuur van de ui zorgt ervoor dat het vuil makkelijker los komt.

Maak ook de kuip van de barbecue goed schoon (wel als deze volledig is afgekoeld natuurlijk), want je zit niet te wachten op oude houtskool- en etensresten in je eten.

Stap 2: De juiste voorbereiding

Als de barbecue weer staat te blinken, kun je beginnen met de juiste voorbereiding. En die start bij de brandstof. Hierbij heb je de keuze tussen briketten en houtskool.

Briketten duren over het algemeen wat langer om goed brandend te krijgen, maar houden een meer constante temperatuur en branden langer.

Houtskool wordt heter, maar brandt sneller op. Daardoor is houtskool geschikt voor dunne stukken vlees of voorgegaard vlees en zijn briketten beter voor langzaam gegaard vlees of wanneer je vlees wilt roken.

Stap 3: De barbecue aansteken

Strooi een laagje kooltjes of briketten onderin de barbecue. Zorg dat eventuele ventilatiegaten volledig openstaan. Om de kooltjes aan te steken kun je het best bruine aanmaakblokjes gebruiken. Deze zijn gemaakt van geperst karton met milieuvriendelijke brandpasta, bevatten geen schadelijke stoffen, zijn reukloos en drogen niet uit.

Druk de blokjes zo diep mogelijk tussen de kooltjes en steek ze aan. Gebruik vervolgens een tang om de kooltjes zoveel mogelijk op en rond de aanmaakblokjes te positioneren, maar pas op dat je de vlam niet smoort. Uiteindelijk ontstaat er een soort torentje rond de aanmaakblokjes.

Na 15 tot 20 minuten check je of de kolen een witte laag as hebben gekregen en in het midden roodgloeiend zijn. Verdeel de kolen over de barbecue, zodat er een heet en koeler gedeelte ontstaat. Dan kun je beginnen met barbecueën.

Stap 4: Smullen maar

Misschien denk je bij barbecueën in eerste instantie vooral aan vlees, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn juist ook heerlijke vegetarische gerechten te bereiden op de barbecue. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegrilde avocado of een zelfgemaakte bonenburger?

Daarnaast kun je ook heerlijk vis grillen op de barbecue. Wel een echte carnivoor? Dan zijn crispy speklapjes of gemarineerde kipspiezen altijd een groot succes. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, via Startpagina.nl vind je barbequerecepten om indruk mee te maken op je gasten.