Er komen steeds meer mogelijkheden op de markt om je huis slimmer te maken. Temperatuur, muziek, verlichting: er is weinig wat je niet door een apparaat in huis kunt overlaten. Maar hoe kun je besparen op je woonlasten door gebruik te maken van deze slimme apparaten?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term smart home. Dit betekent dat je technologische ontwikkelingen in en rondom het huis aanbrengt die je leven eenvoudiger en veiliger maken.

Daarnaast kunnen sommige handige toepassingen je ook nog eens flinke besparingen opleveren. Startpagina.nl biedt een handig overzicht van slimme oplossingen die je zelf in huis kunt aanbrengen.

Een slimme thermostaat

Vergeet jij wel eens de verwarming omlaag te draaien voordat je een weekendje weggaat? Of baal je als je thuiskomt en je eerst moet wachten tot je huis weer een beetje opgewarmd is? Een slimme thermostaat is de oplossing. Deze kun je programmeren (meestal heel eenvoudig, bijvoorbeeld via een app), zodat hij je weekritme volgt.

Sta je altijd om zeven uur op, dan zorgt de slimme thermostaat dat het op dat moment de gewenste temperatuur is in huis. Daarnaast is een slimme thermostaat op afstand in te stellen via je telefoon of tablet. Vertrokken zonder de verwarming lager te zetten? Met een paar drukken op de knop is het alsnog geregeld. Zo betaal je nooit meer te veel voor stoken en het is nog beter voor het milieu ook.

Een slimme meter

Een slimme meter is een digitale meter, waarop de standen van een afstand afgelezen kunnen worden door de energieleverancier en de netbeheerder. Het is dan niet langer nodig de meterstanden door te geven en/of er hoeft geen meteropnemer meer langs te komen.

Dat is op zich al handig, maar een slimme meter kan je ook helpen besparen op je verbruikskosten. Met een slimme meter krijg je maandelijks een verbruiks- en kostenoverzicht. Hierdoor heb je beter inzicht in je verbruik en of dit niet onverwachts (sterk) stijgt.

Slimme verlichting

Slimme verlichting zijn led lampen die je via een app kunt bedienen. Hiermee kun je ze aan- en uitzette en vaak ook de lichtkleur, intensiteit en felheid bijstellen. Smart verlichting kun je hiermee aan elke situatie aanpassen.

Led lampen zijn 90 procent zuiniger dan traditionele gloeilampen en 85 procent zuiniger dan halogeen lampen. Daarnaast staan ze door hun slimme toepassing nooit te lang aan en kun je ze van een afstand uitzetten. Ook heel handig wanneer je een avond niet thuis bent. Door het programmeren van de verlichting houd je de inbrekers buiten.

Meer slimme oplossingen

Naast besparen zijn er nog veel meer handige technologische toepassingen voor in huis, die bijvoorbeeld bijdragen aan de veiligheid van je huis of het wooncomfort. Benieuwd naar meer tips voor een slim huis of om te besparen op woonlasten? Startpagina.nl helpt je verder.