Het kan een lucratieve beslissing zijn: overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Alle consumenten die in 2018 zijn overgestapt van zorgverzekering, bespaarden in totaal 44,2 miljoen euro aan premie op de basisverzekering. De beste verzekering kiezen blijkt vaak erg lastig en kan een drempel zijn om de overstap te wagen. Maar ook dat wordt steeds eenvoudiger.

Vorig jaar stapte 6,7 procent van alle verzekerden over. Uit onderzoek van Startpagina.nl blijkt dat maar liefst 38 procent van de Nederlandse vijftigplussers aangeeft zeker of misschien over te stappen van zorgverzekeraar.

Vorig jaar lag dat percentage met 28 procent een stuk lager. Bovendien is de groep mensen die zegt ‘zeker niet’ over te stappen met 47 procent kleiner dan in 2018, toen een meerderheid (53 procent) dat aangaf.

Generatiefkloof(je)

Er is een kloof zichtbaar tussen oudere en jongere generaties. Van de ouderen in de Stille Generatie (79 jaar en ouder) houdt slechts 18 procent de optie open om over te stappen. Bij de jongeren (49-63 jaar) is dit maar liefst 47 procent.

Wat hierin uiteraard meespeelt, is dat de jongere vijftigplussers vertrouwd zijn met internet als bron voor informatie en vergelijkingen. Zij vinden snel en gemakkelijk hun weg naar vergelijkingssites voor zorgverzekeringen. Maar het kiezen van de beste zorgverzekering tegen de scherpste premie is soms nog een hele puzzel. Daarom hieronder drie tips.

1. Kies het soort polis dat bij je past

Er zijn vier verschillende soorten zorgverzekeringen: restitutie, combinatie, natura en budget. Deze verschillen erg van elkaar en hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Denk hierbij vooral aan de premie en het aantal gecontracteerde zorgverleners.

Zowel bij de budget- als naturapolis heb je een beperkte keuze uit zorgverleners in je omgeving. Voor een volledige vergoeding van de zorgkosten kun je dan alleen terecht bij de gecontracteerde zorgverleners van jouw zorgverzekeraar.

Een combinatiepolis biedt iets meer vrijheid, maar ook hierbij kun je er niet vanuit gaan dat je alle zorg bij elke zorgverlener vergoed krijgt. Wil je geen gedoe en gewoon zeker weten dat je zorgkosten (buiten je eigen risico) vergoed worden ongeacht het soort zorg of de zorgverlener? Dan kies je een restitutiepolis. Daarvan is de premie wel iets hoger.

2. Denk goed na over je eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt, voordat je zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Over medische zorg voor kinderen en huisartsbezoek betaal je geen eigen risico. Ook in 2020 bedraagt het verplichte eigen risico 385 euro.

Het verhogen van dat eigen risico kan een flinke besparing opleveren. Maar dat betekent ook dat je dit bedrag paraat moet hebben mocht het nodig zijn. Zorg dus bij een hoger eigen risico voor een grotere financiële buffer.

3. Maak een lijstje van zorgbehoeften

Naast de verplichte basisverzekering kun je verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. Bijhouden hoe vaak je naar de huisarts gaat of andere medische hulp nodig hebt, kan handig zijn bij het bepalen van je aanvullende verzekeringen.

Deze zijn bij vrijwel elke verzekeraar verschillend, maar ook hierbij kun je er niet vanuit gaan dat je alle zorg bij elke zorgverlener vergoed krijgt. Raadpleeg dus altijd een online zorgvergelijker voor je een beslissing neemt.

Startpagina.nl wijst je de weg op het internet. De site biedt een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Dus ook wie op zoek is naar de beste zorgverzekering voor 2020, begint op Startpagina.nl.