De herfst is alweer in volle gang. Temperaturen dalen, de dagen zijn korter en de tuin heeft haar mooiste bloeiperiodes gehad. Hoog tijd om de boel aan te pakken en te zorgen dat jouw groene paradijsje klaar is voor de winter en je er in het voorjaar weer optimaal van kunt genieten.

Herfst- en winterbloeiers

Wil je ook een kleurrijke tuin in het najaar? Verwijder dan de uitgebloeide eenjarige bloeiers en vervang deze voor laatbloeiers, zoals de sneeuwbal, de kerstroos of de geranium ‘Rozanne’.

Naast een mooi paarsblauwe bloem heeft deze laatste bloeier nog een ander voordeel: vanwege haar dichte bladstructuur maakt deze plant het voor onkruid moeilijk om tot volle wasdom te komen. Dat scheelt weer een hoop wieden.

Bollen planten

Een goede voorbereiding in de herfst betekent een prachtige tuin in het voorjaar. Enkele voorjaarsbloemen, zoals narcissen, kunnen nu al de grond in. Ook hagen en rozen verteren de winter doorgaans goed en gaan de lente met een voorsprong in, als je ze nu al plant.

Raadpleeg een tuinkalender, dan weet je precies welke bollen en planten je het beste in de herfst in de grond kunt stoppen.

De tijd is rijp om te gaan plukken

Heb je fruitbomen in de tuin? Dan is dit het moment om te gaan oogsten. De meeste appel- en perensoorten werpen de komende weken hun vruchten af.

Probeer de appels en peren voordat ze de grond raken al te plukken, om schimmelziektes te voorkomen. Wanneer er zich eindknoppen aan de takken vormen, is dit ook het moment om die weg te snoeien.

Weer de slakken uit je tuin

De herfstmaanden zijn de slakkenmaanden en dat kan funest zijn voor het bladgroen in de tuin. Weer ze daarom met natuurlijke bestrijdingsmiddelen als koffiedik, gebroken cacaodoppen of met een ‘val’ vol bier. Of hang nestkastjes op om natuurlijke vijanden als de merel of de lijster aan te trekken.

Pas op met het gebruik van gif, aangezien kinderen en dieren hier ook erg ziek van kunnen worden. Laat je bij het tuincentrum adviseren over de beste methode voor jouw situatie.

Laatste kans voor het gazon

Altijd al een mooi strak gazon willen hebben? Dan moet je in het najaar je kans grijpen. Of je nu gaat zaaien of graszoden gaat aanleggen, je hebt een hoop water nodig om tot een mooie egale grasmat te komen.

Gelukkig zorgt de natuur daar in het najaar zelf voor en neemt je een hoop sproeiwerk uit handen. Maai het gras eens per twee weken en verwijder het gemaaide gras na afloop voor het beste resultaat.

Meer tips, tuinkalenders en een handig overzicht van alle tuincentra vind je uiteraard via Startpagina.nl.