Spullen of dagjes uit kopen op een online veiling is leuk en kan heel voordelig uitpakken. Als je tenminste weet hoe je te werk moet gaan. Startpagina.nl geeft je vijf tips waarmee je de valkuilen van een online veiling kunt omzeilen en je de beste deal scoort.

Doe gedegen voorwerk

Hierbij meteen de belangrijkste tip: doe uitvoerig voorwerk. Besteed op zijn minst een zoekopdracht aan het item waar je oog op is gevallen. Wat is een gangbare prijs? Zijn er andere varianten van dit item die beter bij je passen? Wat zeggen de reviews van eerdere gebruikers? Wanneer je met deze kennis aan de slag gaat weet je precies waar je aan toe bent en of je waar voor je geld krijgt.

Niet bieden op items met de laagste startprijs

Het lijkt tegen het gezond verstand in te gaan, maar wanneer twee gelijke items worden aangeboden voor een verschillend bedrag, biedt dan op de duurste van de twee. Lagere startbedragen trekken een groter aantal deelnemers. Als die mensen eenmaal een bod gedaan hebben, raken ze emotioneel gehecht aan het item, alsof het al hun eigendom is. Heeft iemand een hoger bod, dan leidt het verlies-gevoel tot een grotere impuls om zelf over te bieden. Hoe meer mensen dit gevoel ervaren bij een item, des te sneller stijgt de prijs.

Wees bereid te verliezen

Begin nooit aan een online veiling met het idee iets te moeten kopen. Elk item kent tenslotte maar één winnend bod. Met de juiste instelling voorkom je teleurstelling bij verlies en ben je eerder geneigd uit te stappen bij een te hoog bedrag. Wil je zeker zijn van een aankoop? Ga dan naar een (online) winkel. Al is dat natuurlijk veel minder leuk dan meebieden op een veilingsite.

Houd je aan een maximaal bedrag

Na je voorwerk te hebben gedaan zou je een aardig beeld moeten hebben van wat een item voor jou waard is. Maak dat bedrag concreet door het op een papiertje op te schrijven en dat naast je computer of telefoon te houden tijdens de veiling. En dan komt het belangrijkste: laat je niet misleiden door emoties of de spanning van de veiling en houd je aan die bovengrens.

Doe alleen mee op vertrouwde veilingsites

Lang niet elk online veilinghuis is even betrouwbaar. Bied daarom alleen op items die aangeboden worden op betrouwbare, erkende websites. Zij hebben de expertise in huis om alle items te beoordelen en categoriseren, voorkomen dat aanbieders op hun eigen items bieden en zorgen voor een veilige transactie bij een winnend bod. Startpagina.nl heeft de meest betrouwbare veilinghuizen al voor je geselecteerd.

Met deze vijf tips kom je altijd goed voorbereid op de online veiling en scoor je de beste deals. Als je gebruik maakt van de links op Startpagina.nl, weet je zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare, geverifieerde veilingsite.