Een goed stuk wandelen, daar kan geen medicijn tegenop. Gelukkig biedt het Nederlandse landschap genoeg moois om de wandelschoenen vaak aan te trekken.

Startpagina.nl kroonde de volgende tien paden tot de mooiste wandelroutes van Nederland.

1. De Waddenzee binnen handbereik

Op de grens van Groningen en Friesland ligt het Nationaal Park Lauwersmeer. Uitgestrekte graslanden, rietvelden en loofbossen wisselen elkaar af, terwijl de Waddenzee altijd binnen handbereik ligt. Deze uitzonderlijke combinatie maakt het een bijzonder geliefd gebied bij veel vogelsoorten, waardoor ook vogelaars onder ons er hun hart kunnen ophalen.

2. In de bossen van Schinveld

Ten noordoosten van het Zuid-Limburgse Schinveld liggen de Schinveldse Bossen; een onontdekte groene parel. In deze bossen is een route uitgestippeld waar je perfect tot rust kunt komen. De route zelf loop je in een ruim uur, maar het is zéér de moeite waard om langer door te brengen in wat misschien wel het charmantste stukje van Nederland is.

3. Rijke flora en fauna van het Oostvaardersveld

Omdat het natuurgebied Oostvaardersplassen de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws is geweest zou je bijna vergeten dat het een prachtig gebied is om te wandelen. Deze route neemt je mee door het Oostvaardersveld, waar het vooral genieten is van de flora en fauna die het natuurgebied rijk is. Langs de route staan vogelkijkhutten om een glimp van aalscholvers, lepelaars en met geluk zelfs een zeearend op te vangen.

4. Uitkijken vanaf de Herikerberg

Tussen de Twentse plaatsen Markelo en Goor ligt de 46 meter hoge Herikerberg. Nog best een flinke klus om deze ‘berg’ te beklimmen, maar het uitzicht vanaf de top maakt de klim meer dan waard. Loop deze route op een heldere dag, want vanaf de top kijk je uit over het fraaie, afwisselende Twentse landschap.

5. Rondje pittoresk Abcoude

Dit pittoreske dorp onder de rook van Amsterdam heeft een uitnodigend, oud dorpshart vol monumentale gebouwen en is ideaal voor een uitgebreide rustpauze. De route loopt langs twee forten uit de Stelling van Amsterdam, het schattige Baambrugge en er is genoeg groen om de natuurliefhebber in je tevreden te stellen. Is de omweg via Amsterdam Zuidoost een té grote uitdaging? Snijd dan de route af langs het lommerrijke riviertje Gein.

6. ‘t Pad van Zus

Op een lijstje met mooiste wandelroutes van Nederland mag een route op de Veluwe niet ontbreken. De mooiste vind je ten zuidwesten van Garderen, ook wel ‘t Pad van Zus genoemd. Uiteraard is er veel natuurschoon te vinden langs het pad. Zo zijn er herten, vossen, wilde zwijnen en diverse roofvogels te spotten. Maar vergeet ook niet even stil te staan bij de vele grafheuvels en andere culturele hoogtepunten in de omgeving.

7. Stuif de Schoorlse Duinen in

Het is moeilijk voor te stellen wanneer je er rondloopt, maar een eeuw geleden waren de Schoorlse Duinen één grote zandbak. Dankzij de inzet van Staatsbosbeheer is het tegenwoordig een rijke mix van open stuifduinen, natte vlakten, dichte bossen en zelfs heidevelden. De perfecte omgeving voor een actief uitje, waardoor fietsers en wandelaars in grote getalen aanwezig zijn. Gelukkig is het gebied zó groot dat het er nooit druk aanvoelt.

8. De Nieuwe Heide met dank aan Staatsbosbeheer

Tussen de Brabantse dorpen Best en Son ligt nóg zo’n natuurgebied dat mede dankzij Staatsbosbeheer tot een uitzonderlijk recreatiegebied is uitgegroeid. Het dennenbos dat hier vorige eeuw is aangelegd, had als functie om de mijnbouw van voldoende hout te voorzien. Dankzij Staatsbosbeheer heeft dit productiebos tegenwoordig een groter ecologische waarde gekregen en floreert de natuur als nooit tevoren.

9. Oisterwijk en omgeving

Het historische en beschermde centrum van Oisterwijk is één van de twee hoogtepunten op deze route. Hoewel het uitnodigt tot een langer verblijf, duiken we de omliggende bossen en vennen in, voor een ontspannen wandeling door Het Groene Woud, dat sinds 2005 tot één van de twintig Nationale Landschappen behoort. Ook hier zijn in de vorige eeuw vele dennenbomen aangeplant voor de mijn- en scheepsbouw, al is er vandaag de dag genoeg natuurlijke variatie te vinden.

10. Een unieke ervaring op het wad

De pittigste wandelroute van deze lijst bevindt zich in het Waddengebied, te beginnen in Pieterburen. Vanaf dit schilderachtige dorpje is het een klein stukje ‘warmlopen’ tot aan de eerste wadden. Wees vanaf hier goed voorbereid op een flinke klus, want je kunt bij het wadlopen tot aan je knieën in het slijk komen te zitten. De unieke ervaring, weidse uitzichten en een toevallig passerende zeehond maken dat ruimschoots goed.

Trek je wandelschoenen aan en ga naar Startpagina.nl: de beste site om je wandeltocht mee te beginnen.