Je komt op de leukste plekken in de stad en kunt gaan en staan waar je zelf wilt: een stedentrip per fiets is de ideale manier om een stad te ontdekken. Je eigen fiets kun je thuislaten, want in steeds meer steden vind je fietsdeelsystemen. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Steeds meer grote steden stimuleren fietsen in het centrum. Dat doen ze onder andere door fietsdeelsystemen aan te bieden. Niet alleen handig voor de inwoners van de stad, maar ook voor toeristen.

Deelfiets huren? Zo gepiept

Verspreid door het centrum vind je fietsdepots waar je elektronisch een fiets kunt huren. De fietsdepots staan op handige punten zoals bij bekende bezienswaardigheden of treinstations. In Parijs loop je bijvoorbeeld om de 300 meter tegen een fietsenstalling aan. In Milaan kun je via BikeMi een fiets huren en in Antwerpen vind je Vélo Antwerpen.

Verschillende systemen, maar het verhuren werkt bijna overal hetzelfde. Bij de fietsenstalling staat een paal, hier kun je met een bankpas of creditcard een fiets huren. Je ontvangt een eigen code waarmee je die dag of week steeds een fiets uit de stalling kunt halen. Zo eenvoudig is het.

Hoeveel kost een deelfiets huren?

De prijzen variëren per stad. Neem je bijvoorbeeld een dagabonnement in Antwerpen dan betaal je 4 euro inschrijfkosten. Vervolgens betaal je het eerste uur 1 euro. Veel steden bieden het eerste half uur gratis aan. Breng je de fiets binnen 30 minuten van stalling naar stalling dan hoef je naast je inschrijfkosten niks te betalen.

Tijdens een stedentrip is dat natuurlijk heel handig. Je bestemmingen liggen vaak niet verder dan een paar minuten fietsen uit elkaar. Zo kun je de hele dag gebruikmaken van de deelfietsen zonder dat het je, behalve de eenmalige inschrijfkosten, iets kost. Voordelig en gezond zo’n deelfiets.

Waar je op moet letten

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo hebben de deelfietsen meestal geen slot, even een winkel in en uit kan dus niet. Ook kan een stalling vol zijn, waardoor je moet wachten totdat iemand weggaat of je moet doorfietsen naar de volgende stalling.

Andersom komt ook voor: bij de stalling waar je een fiets wilt halen zijn alle fietsen al weg. Een beetje flexibiliteit en geduld zijn dus soms nodig. Gelukkig ben je op stedentrip en hoef je nergens op tijd te zijn. En ach, een stukje wandelen tussen het fietsen door is ook heerlijk toch?

Plan een stedentrip op de fiets. Bekijk de leukste aanbiedingen hier op Startpagina.nl.