Surfen op het internet kan gevaarlijk zijn als je niet de juiste beveiligingsregels volgt. En internetcriminelen zijn net zo gevaarlijk als ouderwetse inbrekers. Gelukkig hoef je geen beveiligingsprofessional te zijn om jezelf tegen online criminaliteit te beschermen. Hou je aan deze vijf regels en je surft een heel stuk veiliger.

Regel 1: Update altijd direct

Ben je net lekker aan het werk, zegt je computer dat je moet herstarten voor een belangrijke software-update. Je denkt, laat maar even, komt morgen wel. Niet doen! Het kan zomaar dat je de deur op een kier zet voor nieuwsgierige en soms zelfs kwaadwillende hackers. Zorg dat je altijd de laatste versies gebruikt van programma’s, apps en besturingssystemen. Nog beter: stel ‘automatische updates’ in. Dan weet je zeker dat je de deur dichthoudt.

Regel 2: Zet je gegevens achter slot en grendel

Is natuurlijk een van de beste manieren om je gegevens te beveiligen. Windows biedt bijvoorbeeld ondersteuning met Bitlocker. Dit is een programma van Microsoft dat alle gegevens op je harde schijf versleutelt. Voor Mac maak je gebruik van FileVault. Als je computer zoekraakt of wordt gestolen, zorgt encryptie ervoor dat je gegevens onzichtbaar blijven voor nieuwsgierige ogen. Meer over het versleutelen van je data vind je via Startpagina.

Regel 3: say ‘yes’ to https

Als je een website bezoekt, check dan altijd als eerste even of er http:// in de zoekbalk staat of https://. Bij dat eerste kun je de site beter direct wegklikken. De communicatie is dan standaard niet beveiligd en dat vergroot de kans dat de uitgewisselde gegevens worden onderschept. De ‘s’ in https staat voor ‘secure’. Dit protocol zorgt dat de communicatie tussen beide kanten geverifieerd is en dat alle uitgewisselde data versleuteld wordt.

Let op: als er financiële transacties plaatsvinden, zoals bij online winkelen of bankieren, is een https-connectie een absolute must.

Regel 4: vertrouw nooit blind een e-mail

E-mail is voor internetboeven verreweg de makkelijkste manier om in te breken. We krijgen tegenwoordig zoveel e-mail dat het bijna ondoenlijk lijkt om echt van vals te onderscheiden. Maar als je een beetje oplet herken je ze zo. Wees beducht op spelfouten, een goedkoop uitziende opmaak en slechte kwaliteit van plaatjes en logo’s. Ook paniekerige (Neem direkt contact op met u bank!) of overenthousiaste (u hept een miljoen gewonne!) mails die direct om actie vragen moet je met een dikke korrel zout nemen.

Let op: sommige e-mailberichten lijken door je bank of een online winkel te zijn verzonden, maar na het klikken op bijlagen of links kan er ongezien malware naar je computer worden gedownload. Wat je moet doet: nergens op klikken, wel gelijk de mail verwijderen! Word je toch slachtoffer van ‘phishing’? Neem dan contact op met een van de instanties die je kunnen helpen. Je vindt ze je via Startpagina.

Regel 5: Gebruik je gezonde verstand

Misschien wel de belangrijkste regel. Dus: niet ingaan op de 'Microsoft-helpdeskmedewerker' die je in gebroken Engels vraagt  om een programmaatje te installeren, zodat hij je systeem op afstand kan 'optimaliseren'. En zie je een pop-up die je op een vermeende virusinfectie wijst, reageer dan ook niet al te paniekerig. Meestal zijn dit soort trucs juist afkomstig van internetcriminelen.

Meer tips voor veilig internetten vind je via Startpagina. Happy surfin’!