Dat we per persoon 50 kilo voedsel per jaar verspillen, geldt natuurlijk ook voor BN’ers. Daarom doen we letterlijk een kijkje in de keuken van Bekend Nederland. En ook foodbloggers geven deskundig advies en inspiratie over hergebruik van kliekjes.  

Uitdagen
Presentatrice Anita Witzier
“Het is een uitdaging om het te doen met wat er voorhanden is. Gewoon eens een keertje de boodschappen de boodschappen laten, vooral als je geen tijd of zin hebt. Volgens mij word je daar hartstikke creatief van!”

Bewaren
Actrice en presentatrice Jessica Mendels
“Als kinderen de korstjes van het brood niet eten, kun je die natuurlijk aan de eendjes voeren. Maar ik maak er paneermeel van. Om te bewaren, zodat ik dit altijd op voorraad heb.”

Variëren
Karin Luiten (van kokenmetkarin.nl)
“Er zijn twee misvattingen over koken met kliekjes: Mensen denken vaak dat je de hele week hetzelfde moet eten, en ook dat je pakjes of zakjes nodig hebt om er iets van te maken. Beide niet waar. Met de juiste inspiratie kun je er juist heel veel verschillende dingen mee doen!”

Voorbereiden
Acteur Quintis Ristie
"Maak een planning voor de hele week, waarin je van tevoren bedenkt wat je per dag eet. Nog een goede tip: Zorg ervoor dat je altijd 'EHBO' in huis hebt. Een ingrediënt waar je alle kanten mee uit kunt, zoals bijvoorbeeld een blikje sardientjes in tomatensaus. Ook sauzen zijn goed om bij de hand te hebben, die kunnen wonderen doen, en zorgen voor de finishing touch."

Kijk in de video’s op kliekipedia.nl wat deze BN’ers na al deze goede tips en adviezen gaan bereiden met hun kliekjes.

Kijk voor meer tips tegen verspilling en recepten met kliekjes op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee: #kliekipedia.