Met z’n allen verspillen we in Nederland in totaal tussen 1,7 en 2,6 miljard kilo voedsel per jaar. Consumenten zijn de grootste verspillers en verantwoordelijk voor 0,8 kilo hiervan. De grootste groepen verspillers zijn eenpersoonshuishoudens, gezinnen met (jonge) kinderen en jongeren onder de 25 jaar. Wat zijn de oorzaken, en hoe lossen we dit probleem op?!

Eenpersoonshuishoudens
Mensen die alleen wonen gooien veel weg. Dit heeft deels te maken met grote verpakkingen die zijn ingericht op gezinnen. 
Koop afgemeten hoeveelheden bij kaasboer, slager of bakker. Hier kun je makkelijker aangeven hoeveel stuks je wilt, die je ook daadwerkelijk denkt te consumeren.

Veel mensen denken dat ze elke dag hetzelfde moeten eten als dezelfde ingrediënten gebruiken. Maar dit hoeft niet. Met andere kruiden en combinaties kun je een heel ander gerecht op tafel zetten, met deels dezelfde ingrediënten.

Gezinnen met jonge kinderen
Ook gezinnen met jonge kinderen gooien veel voedsel weg. Kinderen eten vaak hun bordje niet leeg, waardoor eten onaangeroerd in de vuilnisbak belandt.
Schep kleine hoeveelheden tegelijk op en verzin bijvoorbeeld een spelletje om een extra schep te belonen. Zo leer je kinderen ook makkelijk hun bordje leeg te eten.

Kinderen eten ook niet altijd hetzelfde als de ouders. Hierdoor blijft er veel over.
Laat kinderen restjes opeten van wat de ouders de dag daarvoor hebben gehad. Bijvoorbeeld in gepureerde vorm, als ze nog klein zijn. Zo gooi je minder weg, én hoef je niet verschillende gerechten te bereiden.

Jongeren onder de 25 jaar
Jongeren onder de 25 jaar behoren tot de drie groepen grootste verspillers. Deze jongeren studeren nog of zijn net aan het werk, waardoor budget een belangrijke rol speelt. Hierdoor zijn ze sneller verleid door aanbiedingen en kopen ze meer dan ze nodig hebben. 
Deel aanbiedingen met mede-studenten, waardoor je misschien wel drie pakken pasta voor de prijs van twee hebt, maar slechts met een pak naar huis gaat, tegen een lage prijs.

Ook zijn grote verpakkingen vaak goedkoper dan kleine. Ook een goede oplossing is om met meerdere mensen samen te koken en eten. Dat scheelt tijd en energie, en is bovendien gezellig.

Kijk voor meer tips tegen verspilling en recepten met kliekjes op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee: #kliekipedia.