Te veel inkopen is een van de grootste oorzaken van voedselverspilling. Minder weggooien begint dus al in de supermarkt. En dat kan makkelijk, door de volgende tips op te volgen.

Check thuis de voorraad
Eenmaal in de supermarkt vragen mensen zich af of ze bepaalde producten nou nog wel of niet meer in huis hadden? En omdat we niet graag misgrijpen, kopen we ze dan maar voor de zekerheid, en op die manier vaak in overvloed. Ga dit tegen door van tevoren even de kastjes en de koelkast open te trekken om te kijken wat er nog is, of maak snel even een foto.

Maak een boodschappenlijstje
Mensen die geen boodschappenlijst maken, gooien 40% meer weg dan mensen die wel een lijstje maken. Simpelweg omdat ze veel te veel inslaan, en geen idee hebben wat er nog aan voorraad in huis is. Door van tevoren te bedenken wat er nodig is voor de komende dagen en maaltijden, en dit op papier te zetten, kopen we niet te veel en zijn we minder gevoelig voor aanbiedingen.

Ga selectief om met aanbiedingen
Koop alleen aanbiedingen van producten die al op de boodschappenlijst stonden. Vooral als het gaat om dubbele producten of grote verpakkingen. Als deze uiteindelijk niet op gaan, is het alsnog verspilling van geld én voedsel. Bedenk bij aanbiedingen op versproducten vooral goed of deze ook binnen een paar dagen geconsumeerd zullen gaan worden.

Doe vaker boodschappen
Mensen die maar een keer per week boodschappen doen, kopen liever te veel dan te weinig. Een gewoonte die leidt tot voedselverspilling. Er wordt geen rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden, zoals gezinsleden die buiten de deur eten waardoor er thuis eten overblijft en wordt weggegooid. Vooral versproducten kunnen beter in etappes worden gekocht.

Niet met een lege maag inkopen doen
Het is een bekend gegeven dat mensen met honger of trek extra veel kopen als ze in de supermarkt zijn. Dit is makkelijk te doorbreken door vlak voor een supermarkt bezoek even iets te eten. Al is het maar een cracker, een bakje yoghurt of een stuk fruit. Als dit niet in huis is, koop dan een gezond tussendoortje op weg naar de supermarkt, bijvoorbeeld bij de bakker of groenteboer.

Meer info over voedselverspilling op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee: #kliekipedia.