Wereldwijd verspillen we te veel voedsel. Als consumenten zijn we zelfs verantwoordelijk voor het grootste deel van de totale verspilling. Nog niet onder de indruk? De cijfers liegen niet.

Naar schatting 1/3 van de wereldwijde voedselproductie wordt verspild. Dat komt neer op 1.3 miljard ton voedsel per jaar, met een waarde van 1 triljoen dollar.

In Nederland ligt de totale verspilling tussen 1,7 en 2,6 miljard kilo. Consumenten zijn verantwoordelijk voor 0,8 miljard kilo hiervan.

Per persoon gooien we zo’n 50 kilo per jaar weg, met een waarde van 150 euro.

Met een kwart van het in Europa en de VS verspilde eten zou iedereen die op dit moment voedseltekort heeft gevoed kunnen worden.

De wereld produceert 4.600 calorieën per dag per aardbewoner. 1.400 kilocalorieën daarvan is verspilling. 2.000 calorieën productie per persoon zou al voldoende zijn. 

De wereldbevolking zal in de periode tot 2050 met ongeveer 30% stijgen van 7 naar 9 miljard. De grootste uitdaging van de voedingsindustrie is iedereen van eten te blijven voorzien.

Ongeveer 9 kilo van het voedsel dat we per persoon verspillen, is bereid eten. Ongeveer 5 kilo voedsel verdwijnt onaangeroerd in de verpakking of in de schil in de prullenbak.

Kliekipedia
En dan hebben we het nog niet eens over het milieu. Het kost energie en grondstoffen om voeding te produceren, vervoeren, bewerken, verpakken, bewaren en eventueel te bereiden. Dat deze verspilling moet stoppen mag duidelijk zijn. En dat gaat alleen lukken als iedereen zijn of haar steentje gaat bijdragen. Dat kan door bijvoorbeeld bewuster boodschappen te doen, op maat te koken, en kliekjes niet weg te gooien. Hiervoor is kliekipedia.nl in het leven geroepen. Een site met o.a. inspiratie voor recepten met kliekjes, tips om minder voedsel te verspillen en BN’ers aan het woord over wat zij doen met de kliekjes in hun koelkast. Doe mee op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee: #kliekipedia.