Helaas zijn misverstanden ook vaak oorzaak van voedselverspilling. De grootste is de onduidelijkheid over houdbaarheid. 48% Van de Nederlanders gooit voedsel weg op THT-datum. Een verspilling die met 32% omlaag zou kunnen. 

Bijna alle producten bevatten een TGT of THT datum. Wat betekenen deze afkortingen en welke boodschap gaat erachter schuil?

TGT
De afkorting TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. De datum die hierachter vermeld wordt is de uiterste datum waarop je het betreffende product kunt eten. Na deze datum is het product niet meer betrouwbaar, en kun je er ziek van worden. Ook al ziet het er nog goed uit, of smaakt het nog best. De term TGT is te vinden op versproducten als vlees, vis, voorgesneden groente en fruit, of kant-en-klaar-maaltijden.

THT
De afkorting THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, en heeft een heel andere betekenis. Deze datum staat niet voor veiligheid of betrouwbaarheid van het betreffende product, maar heeft alles te maken met de kwaliteit ervan. De datum die erachter genoemd staat is de uiterste datum waarop de fabrikant de kwaliteit garandeert. Na deze datum kan de kwaliteit afnemen, doordat bijvoorbeeld de smaak verandert, maar van consumptie na deze datum word je niet ziek.

Een THT-datum wordt vermeld op minder bederfelijke producten zoals pasta, rijst, blikgroenten, koek of chips. Deze producten zijn na deze datum niet eeuwig houdbaar, maar kunnen nog gerust gegeten worden. Ook eieren en melk hebben een THT datum. Deze producten hoeven ook niet meteen de vuilnisbak in na deze datum, maar dienen wel binnen afzienbare tijd geconsumeerd te worden. 

Na openen
Zowel de THT-datum als de TGT-datum hebben betrekking op ongeopende verpakkingen. Na opening gelden de voorschriften op de verpakking als richtlijnen voor houdbaarheid. Volg de instructies goed op, vooral bij producten die gekoeld bewaard dienen te worden. Een pak melk dat een uur buiten de koelkast heeft gestaan is al een dag minder lang houdbaar. 

Lang houdbare, zure producten zoals augurken, of gekonfijte producten zoals jam, zijn na opening nog ongeveer een maand houdbaar. Ontstaan er schimmels, gooi ze dan weg. Schimmels op harde kaas kunnen worden weggesneden, de rest van de kaas is nog gewoon eetbaar. 


Meer tips om voedselverspilling tegen te gaan, zijn te vinden op www.kliekipedia.nl. Of praat met ons mee: #kliekipedia.