14% van het voedsel dat we kopen belandt in de vuilnisbak. De meest verspilde artikelen zijn brood, groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta. Producten die dagelijks gebruikt, maar dus ook weggegooid worden. Tijd om dit laatste te doorbreken.

Brood
Omdat we vaak brood eten, gaan we er van uit  ‘dat het wel op gaat’. Ongemerkt oordelen we toch snel dat brood niet vers genoeg meer is, en gooien we het weg. Een simpele oplossing is brood per portie in de vriezer bewaren en dagelijks ontdooien, zodat het toch vers gegeten kan worden.

Groenten
Als we koken volgens recepten wordt er vaak maar een half stuk van verschillende groenten gebruikt. De overige helften worden bewaard voor een andere dag, maar blijven in de praktijk vaak ongebruikt liggen. Ook hierbij is het beter deze direct in te vriezen, zodat we zéker weten dat ze later nog geconsumeerd zullen worden.

Fruit
Voor versproducten geldt dat deze beter een paar keer per week gekocht kunnen worden. Omdat fruit niet altijd per stuk verkrijgbaar is, worden te grote verpakkingen aangeschaft, zonder te realiseren dat deze producten beperkt houdbaar of lekker zijn. In fases aanschaffen, of recyclen in smoothies is een makkelijke en verantwoorde oplossing om verspilling tegen te gaan. 

Aardappels 
Slechts 56% van de Nederlanders kookt op maat. Dat betekent dat een kleine helft van het land maar wat doet, en vaak hoeveelheden kookt die letterlijk de pan uit schieten!  Omdat de restjes vaak niet meer genoeg zijn voor een volledige maaltijd worden ze vaak weggegooid. Alternatief: maak eens een bijgerecht met aardappelen van de vorige dag.

Pasta en rijst
14% procent van de Nederlanders kookt altijd teveel pasta en rijst. Deze nemen in volume toe tijdens het koken, waardoor de juiste hoeveelheid lastig in te schatten blijft. Door een aantal kookbeurten een maatbeker of weegschaal te gebruiken kan de juiste hoeveelheid per persoon makkelijk worden vastgesteld, wat gemak voor het leven oplevert, geld spaart, en verspilling tegengaat!

Kijk voor meer tips tegen verspilling en recepten met kliekjes op http://kliekipedia.nl. Of praat met ons mee: #kliekipedia.