De 50 kilo voedsel die we in Nederland per persoon weggooien, staat in totaal gelijk aan ongeveer 65 maaltijden. Stel je eens voor, dat betekent dat je twee maanden lang gratis zou kunnen eten, als we minder zouden verspillen! 

Maaltijdsalade
Groenten zijn moeiteloos te verwerken in een maaltijdsalade. In rauwe vorm of kort even gegrild. En zo raakt je sla ook op. Misschien was er zelfs nog wel een stukje vlees of vis over, voor een extra bite. Of ligt er nog ergens een laatste stukje kaas als smaakmaker.

Pannenkoekendag
Ook in pannenkoeken kunnen veel ingrediënten worden verwerkt, om een extra twist te geven aan de standaard variant. Maar juist ook voor een laatste ei en restje melk is het bakken van een pannenkoek een prima alternatief.

Broodje anders
Brood is een van de meest weggegooide producten, terwijl dit zo’n makkelijk kliekje is voor hergebruik. Een boterham van een dag oud levert vaak nog een heerlijke tosti op. En wederom in combinatie met een overgebleven ei ontstaat  een lekker wentelteefje. En zelfs uit brood dat nog ouder is kunnen heerlijke croutons ontstaan, met eventueel wat knoflook en kruiden.

Fris en fruitig
Ook met fruit dat nét niet meer vers genoeg is om zo te eten, kun je nog alle kanten op. In een blender ontpopt menig vrucht zich tot een gezonde smoothie. Eventueel nog met een laatste beetje melk of yoghurt om het pak leeg te maken. Voor appels is er nog een oplossing in de vorm van appelmoes. En een handje vol kersen of frambozen is nog heel geschikt voor een laagje jam. Heerlijk op een sneetje brood dat anders over zou blijven.

En zo kun je kliekjes met kliekjes combineren. Kijk voor meer inspiratie en recepten met kliekjes op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee: #kliekipedia.