Voor veel gezinnen in Nederland is het elke maand goed op de portemonnee letten: wat wordt er verdiend en waar geven we het aan uit? De koopkracht speelt daarbij een rol. 

Met de term koopkracht wordt aangegeven hoeveel je kunt kopen met je besteedbaar inkomen. Houd je elke maand hetzelfde bedrag over en worden je hypotheeklasten of de boodschappen alleen maar duurder? Dan daalt je koopkracht.

Kleine stijging
In 2015 stijgt de koopkracht met 0,75 procent. Dat klinkt als positief nieuws tijdens de economische zware omstandigheden van de afgelopen jaren, maar door veranderingen in bijlages en toeslagen betekent het niet in alle gevallen dat de consument meer te besteden heeft. Ook de prijsstijgingen kunnen er toch voor zorgen dat je minder overhoudt.

Dat de koopkracht in het algemeen stijgt, zegt nog niets over je persoonlijke situatie. Als je besteedbaar inkomen hetzelfde blijft maar de prijs voor benzine om op je werk te komen wordt drastisch verhoogd, dan daalt je koopkracht. Ook boodschappen tellen mee in de waarde van de koopkracht. De prijzen van standaard levensmiddelen als koffie en aardappelen kunnen flink variëren en dat voel je in de portemonnee.

Slim boodschappen doen
Door slim boodschappen te doen kun je de gevolgen van een lagere koopkracht eigenhandig bestrijden. Natuurlijk kan het helpen om in de supermarkt naar het huismerk te zoeken, maar ook de juiste aanbiedingen in de gaten houden scheelt een hoop. Er zijn diensten die daarbij actief helpen, zoals SCOUPY, dat een website en een app heeft die jou waarschuwen wanneer je favoriete producten in de aanbieding zijn.

Gratis winkelmandje vullen
De SCOUPY Cashback Parade is een tijdelijke actie (t/m 24 februari) waarmee je zelfs kosteloos een heel mandje boodschappen kunt vullen. Je rekent af in de winkel en SCOUPY stort binnen twee dagen het volledige aankoopbedrag van de deelnemende producten terug op je rekening. Via de gratis couponing-app voor iPhone en Android-toestellen werkt dat snel en simpel.

De producten die volledig worden vergoed tijdens de SCOUPY Cashback Parade zijn: Coca-Cola Zero 1,5 liter, Lassie rijke Roerbak Risotto, Bolletje Boeren Beschuit (keuze uit 3 varianten), Chio Chips Kettle Cooked (keuze uit 3 smaken), BROS melkchocolade mousse of ROLO roomdessert en keuze uit de tijdschriften Flair, VIVA en Grazia. Er zijn in totaal 200.000 producten beschikbaar voor deze actie.

De SCOUPY Cashback Parade loopt tot en met 24 februari 2015.