Het aantal mensen met dementie in Nederland groeit in een rap tempo. Er zijn momenteel 290.000 mensen met dementie en in 2040 zijn dat er naar verwachting ruim een half miljoen. Dat is bijna een verdubbeling.

De meesten van deze mensen wonen thuis. Ze gaan pas naar het verpleeghuis als het thuis écht niet meer gaat. Ze doen dus vaak nog zelfstandig boodschappen, gaan een blokje om of slaan een balletje op de tennisbaan. Grote kans dus dat je iemand (op straat) tegenkomt met dementie die jouw hulp kan gebruiken.

Mee blijven doen in de maatschappij

Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Mensen met dementie zijn de eerste jaren goed in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij.

Als samenleving kunnen we voorkomen dat mensen stoppen met activiteiten of eropuit gaan omdat ze onzeker worden door de dementie en thuisblijven. Daardoor vereenzamen mensen met dementie. Vooral in deze tijd waarin eenzaamheid een steeds groter probleem wordt is dit belangrijk.

Test je kennis over hoe je mensen met dementie kunt helpen

De diagnose dementie is al vervelend genoeg. Daarom vindt Samen dementievriendelijk, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland en ministerie VWS, dat we er samen voor moeten zorgen dat zij zo goed mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte. Dat vraagt om begrip en hulp.

Wanneer je de ziekte herkent en weet hoe je ermee kunt omgaan, kun je mensen het best helpen. Daarom heeft Samen dementievriendelijk de gratis basistraining GOED omgaan met dementie ontwikkeld. In deze online training op samendementievriendelijk.nl leer je in vijftien minuten meer over de signalen van dementie en krijg je tips hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie. Doe nu de gratis training.

Ongemakkelijk door gebrek aan kennis

En dat is nodig, want Nederlanders weten vaak niet goed hoe ze met mensen met dementie moeten omgaan. Het is voor velen ongemakkelijk door een gebrek aan kennis. Zo ook voor Lisa, die Hans op straat tegenkwam. Hans heeft dementie en wist niet meer waar hij naar op weg was. "Ik wil u wel graag helpen, maar ik weet niet zo goed hoe…" Zij bracht onder woorden wat veel mensen ervaren als ze iemand tegenkomen met dementie.

Uit onderzoek blijkt dat 82 procent van de mensen het, na het volgen van de training van Samen dementievriendelijk, makkelijker vindt om iemand met dementie te hulp te schieten. Ook Lisa heeft inmiddels de training gevolgd. Ze raadt iedereen aan om dit ook te doen. "Je weet het maar nooit, misschien kom jij morgen wel iemand met dementie tegen op straat. En het is toch wel fijn als je weet wat je voor diegene kunt betekenen."

Doe de gratis training

Wat kun jij doen voor iemand met dementie in een supermarkt of op straat? Voor de klant aan jouw balie of voor je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie? Help ook mee om Nederland dementievriendelijker te maken. Doe de gratis training op samendementievriendelijk.nl.