Steeds meer Nederlandse huishoudens maken gebruik van slimme apparaten, zoals een smart tv, slimme speaker of thermostaat. Ze maken het leven makkelijker, maar brengen ook kwetsbaarheden met zich mee. Zo kunnen deze apparaten bij verbinding met internet makkelijker gehackt worden als ze niet regelmatig worden geüpdatet.

Hoewel 80 procent van de mensen zich ervan bewust is dat slimme apparaten gehackt kunnen worden, doen Nederlanders er niet alles aan om dat te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de eigenaren van slimme apparaten deze weleens vergeet te updaten. Maar liefst 65 procent controleert niet regelmatig of er updates beschikbaar zijn of klaarstaan. Met alle gevolgen van dien.

"Wanneer je updates niet uitvoert of uitstelt, raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo bijvoorbeeld je gezin begluren via slimme beveiligingscamera's, meeluisteren via babyfoons, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken", legt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van 't Hof uit.

Ook jouw data is interessant voor internetcriminelen

Behoor jij tot de meerderheid van de Nederlanders die niet gelooft dat het hen overkomt of dat hun data interessant is voor internetcriminelen? "Dat is een misvatting. Jouw privégegevens zijn wel degelijk interessant voor internetcriminelen. Met een scan van je identiteitsbewijs kunnen zij bijvoorbeeld een huis op jouw naam huren", aldus van ’t Hof.

Wetsvoorstel in de maak

Het kabinet werkt daarom momenteel ook aan een wetsvoorstel dat verkopers verplicht om voor langere tijd software- en beveiligingsupdates aan te bieden voor tv’s, smartphones en andere slimme apparaten. Dit wetsvoorstel draagt bij aan het verlengen van de ‘houdbaarheid’ van producten en zorgt ervoor dat gebruikers hun slimme apparaten langer veilig kunnen gebruiken.

Doe je updates

Wil je jouw slimme apparaten veilig gebruiken? Zorg er dan voor dat deze altijd voorzien zijn van de nieuwste software-updates. Deze updates bevatten vaak nieuwe functies, maar ook belangrijke beveiligingsoplossingen (patches) die zwakke plekken in de software verbeteren. Installeer deze updates altijd meteen, tippen cyberveiligheidsexperts. "Zo verklein je de kans dat kwaadwillenden digitaal bij je kunnen inbreken."

Kijk op doejeupdates.nl voor meer tips en informatie om slimme apparaten beter te beveiligen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid.