Met slimme apparaten kun je tegenwoordig meer dan alleen de verlichting in je huis aanzetten via de smartphone. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider. Maar weet de Nederlandse consument hier ook goed mee om te gaan?

Met Sinterklaas en Kerst achter de rug, zullen veel woningen in Nederland een flink aantal slimme apparaten rijker zijn. Van slim speelgoed en en slimme deursloten tot aan digitale assistenten waarmee je al deze apparaten met je stem kunt bedienen.

Gemakkelijker maar kwetsbaarder

Alles is er zo op ingericht dat het onze levens gemakkelijker moet maken. Maar wist je dat dit ook kwetsbaarheden met zich meebrengt? Doordat de slimme apparaten met het internet zijn verbonden kunnen kwaadwillenden digitaal bij je inbreken.

Wanneer je apparaten niet goed beveiligd zijn, kunnen criminelen bijvoorbeeld via slimme beveiligingscamera's en babyfoons meekijken en meeluisteren.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, blijkt dat een op de vijf consumenten (helemaal) niet weet hoe hij of zij een slim apparaat moet beveiligen.

Doe je updates

Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe slimme apparaten veilig gebruikt kunnen worden, moeten deze voorzien zijn van de nieuwste software-updates. Deze bevatten naast nieuwe en verbeterde functies vaak ook de laatste patches (veiligheidsupdates) om zwakke plekken in de software te dichten.

Maar vergeet ook niet de slimme apparaten die je al eerder aangeschaft of gekregen hebt - zoals bijvoorbeeld een smart tv of babyfoon - direct te updaten zodra dit mogelijk is. Net zoals je met je smartphone of computer doet.

Kijk op doejeupdates.nl voor meer tips en informatie om jouw slimme apparaten beter te beveiligen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid.