Uit politiecijfers blijkt dat traditionele criminaliteit zoals overvallen, woninginbraken en geweldsmisdrijven daalt. Dit geldt echter niet voor internetcriminaliteit. Terwijl de meeste Nederlanders denken ‘Daar word ik geen slachtoffer van’, heeft 1 op de 5 al eens op een link in een neppe e-mail geklikt.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door beveiligingsbedrijven Fox-IT en Motiv.

Ook Pieter werd slachtoffer van phishing. Hij klikte op een link in een e-mail waarvan hij dacht dat zijn bank hem verzonden had, vulde de gevraagde gegevens en werd zo beroofd van 10.000 euro.

Bestolen van al zijn spaargeld

Het was ’s avonds laat toen Pieter nog even snel zijn mail checkte voordat hij ging slapen. In zijn inbox vond hij een bericht van zijn bank, dacht hij. "Het zag er professioneel uit, er stonden geen taalfouten in."

Pieter dacht geen seconde meer aan deze mail, maar kreeg een paar dagen later de schrik van zijn leven toen hij zijn saldo checkte. Er was namelijk bijna 10.000 euro van zijn rekening afgeschreven. Al zijn spaargeld - waar hij samen met zijn vrouw een droomcruise van zou maken - was weg.

Erin getrapt

Volgens minister Grapperhaus is slachtoffer worden van phishing niets om je voor te schamen, want het kan echt iedereen overkomen. Maar Pieter voelde juist grote schaamte. "In het begin durfde ik niemand erover te vertellen. Ik schaamde me, omdat ik in de truc was getrapt. Ik had al mijn gegevens ingetikt. Zelfs mijn pincode."

Pieter blokkeerde direct zijn pinpas toen hij ontdekte dat zijn spaargeld verdwenen was. Gelukkig kreeg hij het geld uiteindelijk via zijn bank terug, maar niet alle slachtoffers van phishing hebben dit geluk.

Eerst checken, dan klikken

Omdat internetcriminelen handiger worden, is het belangrijk dat je zelf ook alert bent online. Het is steeds lastiger om in één oogopslag te herkennen of zij je persoonlijke gegevens willen misbruiken of geld afhandig willen maken. Check dus altijd eerst of een link, bijlage of betaalverzoek in een e-mail, sms of WhatsApp-bericht te vertrouwen is. Hoe je dat doet? Een paar belangrijke tips:

  • Ontvang je een betaalverzoek? Wees dan extra alert. Het is internetcriminelen vaak om geld te doen.
  • Weet dat organisaties als banken en de overheid nooit om persoonsgegevens of inlogcodes vragen. Een bericht waarin hierom gevraagd wordt, kan daarom nep zijn.
  • Controleer altijd of je bent aangesloten bij de organisatie die contact met je opneemt. Ga bij twijfel zelf naar de website en log in (niet via de ontvangen e-mail, sms of WhatsApp-bericht).
  • Is er haast bij geboden? Internetcriminelen spelen hierop in, zoals het dreigen met een boete als er niet direct betaald wordt. Ga hier niet in mee, maar controleer bij de organisatie of overheidsinstelling of dit echt zo is.
  • Te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook.

Bekijk meer tips om je internetveiligheid te vergroten op www.veiliginternetten.nl.

De naam in dit artikel is uit privacyoverwegingen gefingeerd.