Van de Stoffencheck-app om mensen te wijzen op schadelijke stoffen tot de KopieID-app om identiteitsfraude te voorkomen: het App Loket van de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) ontwikkelt, beheert en verspreidt slimme apps voor een veilig Nederland.

Artificial Intelligence (AI), neurale netwerken, beeldherkenning, Machine Learning: het App Loket van DICTU onderzoekt wat de nieuwste technologieën gaan betekenen voor Nederland. Ook is het App Loket bezig met spraakherkenning, Optical Character Recognitions (OCR) en sentimentherkenning.

Innoveren met de Stoffencheck-app

Voor de Stoffencheck-app gebruikt het App Loket bijvoorbeeld Machine Learning. Deze app - gemaakt voor de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) - geeft aan wat de risico’s van bepaalde stoffen zijn en welke maatregelen je moet treffen als je met zo’n stof gaat werken.

In de nieuwste versie van de app die zich nu nog in de testfase bevindt, kan een gebruiker de camera van zijn telefoon op een pictogram van een gevaarlijke stof richten. De app geeft dan in realtime de betekenis van het pictogram weer. Om dit mogelijk te maken, hebben de ontwikkelaars een Convolutional Neural Network (CNN) - gespecialiseerd in het herkennen van de pictogrammen - gemaakt, getraind en gevalideerd.

KopieID voorkomt identiteitsfraude

Naast innovatie staat maatschappelijke impact centraal bij het App Loket.
Neem de app KopieID die in opdracht van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is ontwikkeld. Hiermee kan je makkelijk en snel een veilige kopie van een identiteitsbewijs maken. Onbruikbaar voor oplichters, die je gegevens niet kunnen misbruiken voor aankopen.

Dat kan met de app door de onderdelen die je niet wilt laten zien, zoals je BSN, onzichtbaar te maken. KopieID blijkt voor veel mensen een uitkomst en draagt bij in het voorkomen van identiteitsfraude. Met zo’n 1,5 miljoen sessies op jaarbasis is KopieID een veelgebruikte rijksoverheidsapp.

Bij het (door)ontwikkelen van KopieID zijn diverse programmeertalen gebruikt. Zoals Swift voor de iOS-apps en Java voor de Android-apps.

Interesse?

Ben jij ICT'er en hou je van innovatie? Wil je meewerken aan apps die Nederland veiliger en beter maken? Lees meer over het werk van architecten bij DICTU en andere ICT’ers bij de Rijksoverheid op Werkenvoornederland.nl.