Een paar weken geleden begonnen zes designduo’s van de TU Delft aan de strijd om de Renault Design Award 2017. Elk met een eigen thema – Love, Explore, Family, Work, Play en Wisdom – gingen ze aan de slag om de auto van 2030 te ontwerpen.

Op 4 december vindt de finale plaats. Laurens van den Acker (Senior Vice President Corporate Design van Renault) bepaalt dan welk studentenduo de Renault Design Award 2017 wint. 

Maar eerst is het tijd voor de pitches: hoe hebben de designers de auto van de toekomst vormgegeven? Welke aspecten die betrekking hebben op het thema laten ze terug komen in hun designs?

Als een vrouwelijk lichaam

Team Love is ervan overtuigd dat de auto van 2030 een nabootsing moet zijn van het vrouwelijk lichaam, die je kunt koppelen aan andere auto's waardoor het één geheel vormt. Jouw 'liefde' ontmoeten wordt zo een stuk makkelijker.

Om het autorijden comfortabel te maken is het mogelijk om overal in de auto te zitten. En jouw telefoon? Die speelt een grote rol. Het apparaat is het hart in de auto, jouw toegang tot connectiviteit. 

Stoer en flexibel

Het ontwerp van Team Explore is een elektrisch aangedreven auto met een stoer uiterlijk, dat aansluit bij de omgeving. Zowel autonoom rijden als niet-autonoom rijden is mogelijk. Daar is ook rekening mee gehouden in het interieur, dat je kunt aanpassen aan elke situatie.  

Benieuwd naar de ontwerpen van alle designduo's? Bekijk de video's hier

Meer connectie 

Er zijn momenteel al talloze familieauto’s op de markt, maar volgens Team Family gaan dergelijke auto’s in de toekomst drastisch veranderen. Er zal volgens hen meer contact zijn binnen de familie door de nieuwste technologieën. Ook kun je de voorstoelen omdraaien om in verbinding te staan met de rest van de inzittenden.

Een mobiele werkplek

Team Work ziet de auto van 2030 als een mobiele werkplek. In feite deel je de auto met een gemeenschap: samen werk je er en inspireer je elkaar. Maar dit betekent niet dat de auto niet jóuw auto kan zijn. 

Autorijden wordt leuker

Volgens het vijfde team, Team Play, is de auto van 2030 een persoonlijke assistent. Vanwege de half-autonome rijdfunctie, zal hij veel dingen van de bestuurder overnemen die minder leuk zijn. Denk aan filerijden en een parkeerplek vinden.

Tijd voor reflexie

Tenslotte is er nog Team Wisdom. Zij laten twee fases terugkomen in hun ontwerp: als je naar een activiteit toe rijdt zal je getriggerd worden om je volledig te focussen op het autorijden. Op de weg terug naar huis kun je de auto autonoom laten rijden en reflecteren op de ervaringen die je zojuist heb opgedaan.

Alle pitches worden beoordeeld door Laurens van den Acker. Hij zal op 4 december de winnaar bekendmaken. Wil je alles volgen rondom de Renault Design Award 2017? Check de website