Tijdens de achttiende editie van Dutch Design Week kwamen bezoekers ogen en oren tekort. Renault, voor de tweede keer partner van het grootste designevenement van Noord-Europa, gaf een aantal fascinerende voorproefjes op mobiliteit van de toekomst.

Laurens van den Acker, Executive Vice President of Corporate Design van Renault, liet er geen twijfel over bestaan in zijn lezing: het autoverkeer zoals we dat nu kennen gaat de komende decennia volledig op de schop. "Er zit ontzettend veel disruptie aan te komen op het gebied van mobiliteit", hield hij zijn publiek in het Klokgebouw voor. "Voertuigen worden autonoom, elektrisch, verbonden en deelbaar."

Drie futuristische conceptcars

Van den Acker voorziet een toekomst waarin de auto integraal onderdeel uitmaakt van het ecosysteem van een stad. In de zogenaamde 'smart city' staan alle elementen die veilig autonoom verkeer mogelijk maken met elkaar in verbinding. Voertuigen communiceren niet alleen met elkaar, maar ook met andere weggebruikers en objecten zoals stoplichten. Volgens Van den Acker wordt bezit in de stad in de toekomst ondergeschikt en zal "mobiliteit op afroep" de nieuwe norm worden.

Om deze toekomstvisie kracht bij te zetten, bracht Renault drie futuristische conceptcars mee naar Eindhoven. In het Klokgebouw konden Dutch Design Week-bezoekers zich negen dagen lang vergapen aan de EZ-trilogie. EZ-GO is ontworpen voor dagelijkse ritten voor maximaal zes personen in de stad, EZ-PRO handelt de zogenaamde 'last mile delivery' van goederen af en EZ-ULTIMO biedt een premium mobiliteitservaring in een luxe loungesetting voor maximaal drie personen.

Debuut nieuwe Renault ZOE

De EZ-trilogie zijn studiemodellen voor de toekomst. De 100 procent elektrische Renault ZOE heeft zich daarentegen al lang en breed bewezen in het heden. Tijdens DDW maakte de nog verder verbeterde nieuwe Renault ZOE zijn debuut in Nederland; 35 exemplaren deden dienst als 'Design Ride' die bezoekers van en naar de 110 verschillende DDW-locaties vervoerden.

Design de Auto van de Toekomst

Renault richtte zich tijdens DDW niet alleen op mobiliteitsoplossingen uit eigen stal. Met 'Design de Auto van de Toekomst' daagde de Franse autoproducent heel Nederland uit om hun beste idee met de wereld te delen. Uit de inzendingen selecteerde de jury onder leiding van Laurens van den Acker drie finalisten. Zij mochten hun concept met behulp van een professionele schetser uitwerken en pitchen.

Gisteren maakte Van den Acker de winnaar van de designwedstrijd bekend: Arne Bijsterbosch. De 20-jarige student Industrieel Product Ontwerp ontwierp een autonome personenauto waarin de passagiers niet in een stoel zitten, maar wandelen op een loopband. "Hierdoor krijgen ze toch de wenselijke lichaamsbeweging, maar zijn ze niet te lang onderweg en kunnen ze niet nat regenen", aldus Bijsterbosch. De auto is voorzien van OLED-schermen waarop bijvoorbeeld rustieke landschappen of videocalls kunnen worden getoond. Als winnaar rijdt Bijsterbosch een jaar lang 100 procent elektrisch in de nieuwe Renault ZOE.

Ben je benieuwd naar de winnaar of wil je alle afleveringen terugkijken? Kijk dan op designdeautovandetoekomst.nl.

Hier vind je meer informatie over de visie van Renault op mobiliteit in de toekomst.