Op een lopende band in een zelfrijdende auto? Als het aan Arne Bijsterbosch ligt is het in de toekomst mogelijk. Met zijn verrassende concept won de 20-jarige student Industrieel Product Ontwerp 'Design de Auto van de Toekomst'.

De winnaar werd bekendgemaakt op de voorlaatste dag van Dutch Design Week in Eindhoven, waar onder andere de visie van Renault op mobiliteit van de toekomst gedeeld werd. In het Klokgebouw stonden drie futuristische conceptcars tentoongesteld: de zogenaamde EZ-trilogie bestaande uit EZ-GO, EZ-PRO en EZ-ULTIMO. Bezoekers konden zich van en naar de 110 DDW-locaties laten vervoeren in 'Design Rides', 35 exemplaren van de nieuwe Renault ZOE – die hiermee zijn debuut in Nederland maakte.

Auto met loopband

In zijn winnende design plaatste Bijsterbosch loopbanden in plaats van stoelen. Het concept ontstond tijdens het maken van verkennende schetsen. Zijn idee: als een auto autonoom zijn weg vindt, is het mogelijk om andere activiteiten uit te voeren tijdens de reistijd. "Een uur in de file staan nadat je een hele dag achter je bureau hebt gezeten, is geen ideale situatie", licht hij toe. "Dan is het lekker om aan wat lichaamsbeweging te kunnen doen."

Voor het exterieur van zijn auto van de toekomst liet de jonge designer zich inspireren door de vormen van de Renault Twizy. 'Nieuw' en 'verfrissend' waren de toverwoorden. "Mensen kunnen nogal schrikken van te futuristische auto's. Met mijn ontwerp wilde ik juist een 'die wil ik ook’-gevoel creëren."

Hoewel de huidige opleiding van Bijsterbosch zich richt op het ontwerpen van een grote verscheidenheid aan producten, ziet hij voor zichzelf wel een toekomst in de automotive-industrie weggelegd. "Mocht ik het ooit schoppen tot een baan als autodesigner, dan zou dat een droom zijn die werkelijkheid wordt."

'Ontwerp Arne sprong eruit'

De jury van 'Design de Auto van de Toekomst' stond onder leiding van Laurens van den Acker, Executive Vice President Corporate Design van Renault. De Nederlander prijst de manier waarop Bijsterbosch met zijn ontwerp inspeelt op trends op het gebied van gezondheid, beweging, en augmented en virtual reality.

"We wilden een winnaar uitzoeken die iets bracht wat we zelf nog niet verzonnen hadden", licht van den Acker toe. "Het ontwerp van Arne sprong er echt uit, omdat je je letterlijk in een andere wereld kunt bewegen dan die waarin je leeft. Dat is heel erg on trend en maakt het idee ook fris.”

Met zijn winnende design sleept Bijsterbosch een jaar lang 100 procent elektrisch rijden in de nieuwe Renault ZOE in de wacht. "Ik heb nog geen ervaring met elektrische auto's, dus ik ben erg benieuwd naar deze nieuwe beleving", aldus de opgetogen winnaar.

Ben je benieuwd naar de winnaar of wil je alle afleveringen terugkijken? Kijk dan op designdeautovandetoekomst.nl.