Hoe ziet mobiliteit er in 2030 uit? Deze vraag staat centraal bij de door Renault georganiseerde contest 'Design de Auto van de Toekomst'. Een vakkundige jury selecteerde drie finalisten. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens Dutch Design Week.

Van elektrische auto's kijkt niemand meer op en het lijkt slechts een kwestie van tijd voor wetgeving het gebruik van zelfrijdende auto's faciliteert. Renault daagde heel Nederland uit om met deze ontwikkelingen als uitgangspunt de auto van de toekomst te ontwerpen.

Een expertpanel met onder andere Laurens van den Acker, Executive Vice President Corporate Design van Renault, beoordeelde alle inzendingen en selecteerde drie finalisten. Wie zijn zij en hoe zien zij de auto van de toekomst voor zich?

Arne Bijsterbosch: wandelen in de auto
De 20-jarige Arne Bijsterbosch, student Industrieel Product Ontwerp in Enschede, ontwierp een autonome personenauto waarin de passagiers niet in een stoel zitten, maar wandelen op een loopband. "Mensen willen steeds vaker met de fiets of lopend naar het werk, maar als je al een uur moet rijden dan wordt dat natuurlijk lastig. Daarom probeerde ik dit met mijn design op te lossen", aldus Bijsterbosch. De auto is voorzien van OLED-schermen waarop bijvoorbeeld rustieke landschappen of videocalls kunnen worden getoond.

Bekijk de video met het design van Arne.

Marcel de Boer: open source en modulair
Grafisch vormgever Marcel de Boer (53) ontwikkelde een concept dat past binnen de circulaire maatschappij. Zijn auto van de toekomst kan middels modules worden aangepast aan de behoeften en smaak van de gebruiker. "In een handomdraai maak je van je auto een pick-up, limousine of camper", zegt De Boer. Zijn concept is gebaseerd op een 'open source'-model: meerdere partijen kunnen onderdelen en componenten van de auto fabriceren.

Bekijk de video met het design van Marcel.

Wiebe Audenaerd: de auto die je vertrouwt
De auto van de toekomst heeft volgens Wiebe Audenaerd (25), student Industrieel Design aan TU Eindhoven, een eigen brein en communiceert met de omgeving (passagiers, stoplichten, andere weggebruikers). 'Vertrouwen' is een belangrijke pijler in het concept. "Belangrijk in het verkeer nu is dat als ik oversteek bij een zebrapad ik van de automobilist een knikje of een wuif krijg. Hoe gaat zo meteen als we autonoom gaan rijden?", aldus Audenaerd.

Bekijk de video met het design Wiebe.

Stem op dé auto van de toekomst

Wie van deze drie finalisten ontwierp dé auto van de toekomst? Je kunt tot en met 25 oktober je stem uitbrengen op designdeautovandetoekomst.nl. Op 26 oktober zal Laurens van den Acker tijdens Dutch Design Week de winnaar bekendmaken in de finale-aflevering van de videoserie. De winnaar rijdt een jaar lang 100 procent elektrisch in de nieuwe Renault ZOE.