Met de EZ-trilogie neemt Renault een voorschot op de toekomst van duurzame en gedeelde mobiliteit. De futuristische conceptcars van de Franse autobouwer tonen hoe personen- en goederenvervoer eruit kan zien in de ‘slimme stad’ van de toekomst.

Wereldwijd trekken steeds meer mensen naar de stad; naar verwachting zal in 2030 zo'n 60 tot 70 procent van de bevolking in een stedelijke omgeving wonen. Met het oog op de leefbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu zou gedeeld en duurzaam personen- en goederenvervoer wel eens hét antwoord kunnen zijn op de mobiliteitsuitdagingen die in het verschiet liggen.

Zelfrijdend stadsvervoer

Dit jaar kunnen bezoekers van Dutch Design Week voor het eerst kennismaken met de EZ-trilogie, bestaande uit EZ-GO, EZ-PRO en EZ-ULTIMO. Renault ontwikkelde de drie modellen in de overtuiging dat de mobiliteit van morgen elektrisch, autonoom, deelbaar en verbonden is; in de ‘slimme stad’ van de toekomst zal nieuwe technologie een steeds centralere rol gaan vervullen en wordt vervoer integraal onderdeel van het digitale ecosysteem.

De EZ-trilogie, te bewonderen in het Klokgebouw in Eindhoven, brengt de visie van Renault op futuristische wijze tot leven. EZ-GO is een robotvoertuig voor gedeelde stedelijke mobiliteit, geboren uit de vraag hoe men zich in de toekomst efficiënter, voordeliger en veiliger kan verplaatsen in de stad. Aan boord passen maximaal zes mensen die kunnen in- en uitstappen wanneer ze willen; de zelfrijdende EZ-GO is daarmee zowel een auto als een service.

Unieke premium service voor VIP's

Hetzelfde geldt voor EZ-ULTIMO, de luxe lounge op wielen van Renault, gemaakt voor VIP-vervoer in de stad. Dit robotvoertuig voor maximaal drie personen is van alle technologische gemakken voorzien en beschikt over zowel een grote zetel als een comfortabele bank. In een huiselijke loungesetting kunnen de passagiers hun reistijd zo nuttig besteden. Wat Renault betreft is de autonoom rijdende EZ-ULTIMO straks op allerlei manieren inzetbaar. Bijvoorbeeld als haal- en brengservice voor hotels en luchtvaartmaatschappijen of als stijlvolle afsluiting van een speciaal avondje uit.

EZ-PRO completeert de EZ-trilogie. Het modulair opgebouwde robotvoertuig is speciaal ontwikkeld voor de 'last mile delivery' – de laatste rit van het postsorteer- of distributiecentrum naar de voordeur van de koper of het magazijn van een winkel. Met het toenemend aantal online bestellingen en hoge verwachtingen op het gebied van snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid, zijn bezorgdiensten gebaat bij future proof vervoer. Met de 100 procent elektrische en schakelbare 'pods' laat Renault zien hoe stedelijk goederentransport er in de toekomst uit kan zien.

Hier vind je meer informatie over de visie van Renault op mobiliteit in de toekomst.