Een elektrische auto die zichzelf in je woonkamer parkeert en als verlengstuk van je huis fungeert? Het klinkt futuristisch, maar kan als het aan Renault ligt al in 2030.

Met Dutch Design Week in volle gang is de blik van honderdduizenden designliefhebbers uit binnen- en buitenland meer dan ooit op de toekomst gericht. Hoe geven we ons leven de komende jaren vorm? Renault SYMBIOZ geeft een fascinerend inkijkje in de versmelting van auto en woonruimte.

Comfortabele cocon

De auto als verlengstuk van je huis: het idee is even simpel als revolutionair. De Renault SYMBIOZ laat zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van interconnectiviteit. Auto en huis kunnen straks op elkaars behoeften anticiperen, omdat ze onderdeel uitmaken van hetzelfde digitale ecosysteem. Ze delen alles: ruimte, data én energie. Is je batterij leeg, dan laadt je huis die op. Heeft je huis extra elektriciteit nodig, dan springt de auto bij.

De grens tussen auto en woonruimte vervaagt - letterlijk. De SYMBIOZ conceptcar is in staat om autonoom de weg naar huis te vinden en zichzelf binnen te parkeren. Dankzij het multifunctionele interieur met 180 graden draaibare stoelen heb je onderweg het gevoel dat je thuis op de bank zit. Eenmaal in huis verandert de auto in een comfortabele cocon voorzien van alle digitale snufjes om even helemaal in de relaxmodus te gaan.

Zodra zelfrijdende auto's bij wet zijn toegestaan, heb je als bestuurder twee opties: achter het stuur kruipen of het rijden aan de auto overlaten. In het laatste geval kan de reistijd worden besteed aan ontspanning of werk - een vergadering op de linkerbaan van de snelweg komt steeds dichterbij.

Ervaar het zelf tijdens Dutch Design Week

Tijdens Dutch Design Week, die tot en met 28 oktober plaatsvindt in Eindhoven, is er veel aandacht voor de mobiliteit van de toekomst. Laurens van den Acker, Senior Vice President Corporate Design van Renault, is dit jaar een van de drie ambassadeurs van DDW. De Renault SYMBIOZ én het bijbehorende huis zijn te zien op het Ketelhuisplein in Strijp-S.