Wil jij graag de switch maken naar volledig elektrisch, hybride of plug-in hybride rijden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Deze vier stappen helpen je op weg naar een auto die helemaal in jouw straatje past.

Stap 1: Vergelijk de verschillende motortypes
Als je volledig of deels op stroom wilt gaan rijden, heb je drie keuzes: elektrisch, hybride of plug-in hybride. Hoe verschillen deze motortypes van elkaar?

  • Volgens cijfers van Milieu Centraal stoot een volledig elektrische auto tijdens zijn hele levensduur (productie plus 220.000 gereden kilometers) gemiddeld 40 procent minder CO2 uit dan een reguliere benzineauto. Daarmee is het veruit de groenste optie. De Renault Zoe E-Tech electric is Europa's bestverkochte elektrische auto van de laatste acht jaar. Daarmee rijd je dankzij de maximale actieradius van 395 kilometer (volgens het internationale testprotocol WLTP) zonder problemen van Groningen naar Maastricht.
  • Een hybride auto combineert een benzinemotor met twee elektromotoren. De E-Tech hybride-modellen van Renault kunnen in de stad tot wel 80 procent van de tijd in de volledig elektrische modus rijden en verbruiken tot 40 procent minder brandstof dan een soortgelijk model met benzinemotor. Een hybride hoeft niet te worden opgeladen: de elektrische motor slaat de kracht die tijdens het vertragen en afremmen vrijkomt automatisch op in de batterij.
  • E-Tech plug-in hybride-modellen werken volgens hetzelfde principe, maar beschikken over een grotere batterij die wél kan worden opgeladen met een stekker. Hierdoor is het mogelijk om langere afstanden in de volledig elektrische modus af te leggen.

Stap 2: Kopen of leasen?
Wat is je budget? En geef je de voorkeur aan kopen of (private) leasen? Het voordeel van de tweede optie is dat je geen grote investering hoeft te doen om in een nieuwe auto te rijden: bij Renault Private Lease rijd je als particulier al vanaf 275 euro per maand in de nieuwste modellen. Je betaalt een vast maandbedrag waarmee alle kosten zijn gedekt, van onderhoud- en reparatiekosten tot de wegenbelasting en een all-risk verzekering. Brandstof, parkeerkosten en eventuele verkeersboetes betaal je uiteraard wel zelf.

Stap 3: Bereken hoeveel je bespaart
Voor welk motortype en welke financiering je ook gaat, één ding is zeker: met een elektrische, hybride of plug-in hybride auto bespaar je behalve op brandstof ook op onderhoudskosten, omdat een elektrische motor minder onderdelen heeft dan een benzinemotor.

Ben je een zakelijke rijder, dan zit de kostenbesparing vooral in de verlaagde bijtelling van 12 procent (deze stijgt naar 16 procent in 2022) voor volledig elektrische auto's (het reguliere tarief is 22 procent). Met deze bijtellingstool weet je per model precies hoeveel bijtelling je gaat betalen.

Stap 4: Kies het perfecte model
Nu al het voorbereidende werk is gedaan, komt het leukste onderdeel van de overstap naar geëlektrificeerd rijden: ontdekken welk model perfect bij jouw wensen aansluit. Ga je voor een volledig elektrische auto, dan hebben de Renault Zoe E-Tech electric en de nieuwe Renault Twingo E-Tech electric, een veelzijdige stadsauto met een maximale actieradius van 190 kilometer (WLTP) en 270 kilometer in de stad, de beste papieren. Ook de recentelijk onthulde nieuwe Renault Megane E-Tech electric gooit zeer hoge ogen met een maximale actieradius van maar liefst 470 kilometer (WLTP ).

Past een hybride beter bij jouw voorkeuren? Met de nieuwe Renault Clio E-Tech hybrid, de nieuwe Renault Captur E-Tech hybrid en de nieuwe Renault Arkana E-Tech hybrid beschikt Renault in elke klasse over een zuinige en efficiënte auto die ongekend rijplezier biedt.

De Renault Captur is ook verkrijgbaar als plug-in hybride en heeft in die categorie gezelschap van de Renault Megane Estate E-Tech plug-in hybrid. Deze stijlvolle stationwagon biedt met zijn aanpasbare bagageruimte, langste laadruimte in dit segment en talloze opbergruimtes optimaal comfort en gebruiksgemak. Opties te over, de keuze is aan jou.

Switch naar elektrisch rijden

De tijd dat elektrische auto's weinig actieradius hadden en stukken duurder waren dan benzineauto's ligt achter ons. De automarkt 'elektrificeert' in hoog tempo en alles wijst erop dat de positieve ontwikkelingen op het gebied van technologie en groene energie de transitie alleen maar zullen versnellen. Dit is dan ook hét moment om de switch te maken.

Wil je meer weten over elektrisch, hybride en plug-in hybride rijden en de nieuwe Renault-modellen bewonderen? Neem dan een kijkje op renault.nl.