Vorig jaar moesten veel Nederlanders hun zomerplannen omgooien. Deze zomer lonken weer de vakanties naar het buitenland, het liefst met eigen auto. Reis je af in een elektrische? Dan heb je met deze tips een onvergetelijke trip.

Steeds meer mensen gaan met een elektrische auto op vakantie. De afstand is niet langer een beperking: de actieradius van volledig elektrische modellen nam de afgelopen jaren snel toe en het aantal (snel)laadpalen steeg explosief, zowel in Nederland als in omringende landen. Langs de snelweg en in steden, maar ook langs N-wegen en in dorpjes kun je de batterij van je elektrische auto moeiteloos opladen.

Voorbereid op reis

Tegenwoordig is de vraag niet meer óf je met een elektrische auto op reis kunt, maar welk model zich daar het best leent. Door je goed voor te bereiden en af en toe eens van de gebaande paden af te wijken, ontdek je plekken die anders verborgen zouden zijn gebleven. De eerste voorwaarde een onvergetelijke trip naar het buitenland is dat de auto beschikt over een grote actieradius en de juiste laadspecificaties.

De Renault Zoe E-Tech electric, verkrijgbaar vanaf 32.790 euro, levert op beide terreinen. Deze 100 procent elektrische auto heeft een maximale actieradius van 395 kilometer (volgens het Europese testprotocol WLTP). Dat staat ongeveer gelijk aan de afstand van Amsterdam naar Luxemburg.

Elektrisch in eigen land

Blijf je in eigen land? Dan is de nieuwe Renault Twingo E-Tech electric (vanaf 20.690 euro) je beste vriend. Deze compacte alleskunner heeft met 190 kilometer (270 kilometer als je alleen in de stad rijdt) weliswaar een kleinere actieradius, maar biedt verder precies hetzelfde elektrische rijgemak als de Renault Zoe E-Tech electric.

Voor beide modellen geldt dat je de batterij kunt opladen bij vrijwel alle openbare laadpalen: de slimme lader past zich automatisch aan op het maximaal beschikbare vermogen (tot 22 kW) en zorgt voor een zo kort en efficiënt mogelijke laadtijd, zodat je je avontuur snel weer kunt voortzetten . Binnen een uur is de batterij van je Renault Twingo E-Tech electric tot wel 80 procent opgeladen en binnen een half uur heb je al een actieradius van ongeveer 80 kilometer.

Met de Renault Zoe E-Tech electric gaat het nóg sneller, want de CCS-lader maakt snelladen (DC) tot 50 kW mogelijk. Hiermee kun je opladen bij snellaadstations langs de snelweg en binnen een halfuur alweer 150 kilometer doorrijden.

Laadsessies plannen

Ga je verder van huis dan een volle batterij toestaat? Dan is het een goed idee om de laadsessies vooraf te plannen. De My Renault-app komt daarbij goed van pas. De app geeft inzicht in de actuele actieradius, laat via de slimme routeplanner zien waar je de batterij het best kunt opladen en hoe lang de reis nog duurt (inclusief de laadtijd). Tijdens een laadstop kun je rustig de omgeving verkennen of op een terrasje zitten terwijl je tegelijkertijd in realtime de laadstatus in de gaten houdt op je smartphone.

De app staat in verbinding met het Easy Link-multimedia- en navigatiesysteem in de auto; een route die je uitstippelt in My Renault, stuur je gemakkelijk via je smartphone naar Easy Link. Het systeem maakt het daarnaast ook mogelijk om je route te plannen, realtime de beschikbaarheid van laadpalen te bekijken of bijvoorbeeld alleen de 22kW of 50kW laadpalen te tonen.

Op weg met een hybride of plug-in hybride?

En hoe zit het als je met een hybride of plug-in hybride op vakantie gaat? Beide beschikken over de E-Tech hybride-techniek: twee elektrische motoren en een batterij in combinatie met een verbrandingsmotor. Daardoor is tijdig opladen niet per se nodig.

Hybride modellen als de Renault Clio E-Tech hybrid, de Renault Captur E-Tech hybrid en de gloednieuwe Renault Arkana E-Tech hybrid, een sportieve en ruime SUV coupé, laden de batterij op met energie die vrijkomt bij het afremmen. Daardoor kun je in de stad tot wel 80 procent van de tijd elektrisch rijden en verbruikt een hybride tot 40 procent minder brandstof dan een soortgelijke auto met benzinemotor.

Plug-in hybrides zoals de Renault Captur E-Tech plug-in hybrid en de Renault Megane Estate E-tech plug-in hybrid bieden de mogelijkheid om de batterij via een stekker bij te laden. Zo kun je een groter deel van de route volledig elektrisch rijden.

Haarspeldbochten en smalle dorpsstraatjes

De geëlektrificeerde modellen van Renault leveren in iedere situatie uitstekende prestaties. In glooiende heuvellandschappen en haarspeldbochten op grote hoogte voelen ze zich net zo thuis als op snelwegen en in smalle dorpsstraatjes.

Vrijheid is het sleutelwoord. Je kiest zelf waar je je elektrische en plug-in hybride auto oplaadt: thuis, bij een openbare laadpaal of via een snellaadstation. Wil je een extra overnachting onderweg besparen? Snelladen levert veel tijdswinst op. Hoe je de kilometers naar je vakantiebestemming ook aflegt, vergeet niet dat het belangrijkste doel is om zélf op te laden. Door in je reisplanning genoeg ruimte te laten voor ontspanning, genieten jij en je reisgenoten het meest van de trip.

Kijk op renault.nl voor meer informatie over de 100 procent elektrische, hybride en plug-in hybride E-Tech-modellen, inclusief de nieuwe Renault Arkana E-Tech hybrid.