Op de automarkt is anno 2020 geen gebrek aan volledig elektrische, hybride en plug-in hybride modellen. Niet alleen de techniek en actieradius gaan met sprongen vooruit, ook de rijbeleving maakt een revolutionaire ontwikkeling door. Welke modellen doen dit het best en gaan dus de markt veroveren?

Het lijkt geen twijfel dat de 100 procent elektrische auto definitief is doorgebroken in Nederland: eind vorig jaar ging de teller door de grens van 100.000 exemplaren en de groei zet gestaag door. Hetzelfde geldt voor de lancering van gloednieuwe modellen én de 'elektrificatie' van iconische modellen die al decennia hun waarde bewijzen.

Beste verhouding tussen prijs en actieradius

Renault is Europees marktleider op het gebied van elektrisch rijden. Met de introductie van de Renault ZOE in 2012 luidde de Franse automaker een nieuw tijdperk in: de compacte stadsauto groeide uit tot de bestverkochte volledig elektrische auto van Europa.

De Renault ZOE biedt van alle EV's de beste verhouding tussen prijs (vanaf 31.090 euro) en actieradius (maximaal 395 kilometer). De auto beschikt over een muisstille motor, een groot acceleratievermogen en een sportief design dat precies de juiste dosis brutaliteit uitstraalt.

Elektrische iconen

De Renault ZOE krijgt dit jaar gezelschap van een icoon: de nieuwe Renault TWINGO Electric. De eerste TWINGO beleefde zijn vuurdoop in 1992. Afgaande op de rijke geschiedenis gaat de stijlvolle, 100 procent elektrische variant (vanaf 19.590 euro) een al even mooie toekomst als ultieme stadsauto tegemoet. Opladen gaat razendsnel: binnen een half uur heb je al een actieradius van circa 80 kilometer, binnen een uur is de accu tot 80 procent opgeladen.

De TWINGO is niet het enige iconische model van Renault dat (deels) op elektriciteit rijdt. De nieuwe Renault CLIO Hybrid (vanaf 21.890 euro) heeft twee elektromotoren en een verbrandingsmotor. Hij is stil, start altijd in de elektrische modus en kan tot 80 procent van de ritten in de stad geoptimaliseerd elektrisch rijden. De auto heeft geen stekkers nodig: de batterij laadt op tijdens het rijden en remmen.

Pionierende plug-in hybrides

Ook op het gebied van plug-in hybrides getuigen de modellen van Renault van visie en pioniersgeest. De nieuwe Renault CAPTUR Plug-in Hybrid (vanaf 32.490 euro) en Renault MEGANE Estate Plug-in Hybrid (vanaf 31.590 euro) maken het heel gemakkelijk om doordeweeks volledig elektrisch te rijden (bijna 65 kilometer per dag bij dagelijks opladen) en voor langere ritten de hybride-functie te gebruiken.

Door de dubbele aandrijving is het zowel in de SUV als in de stationwagen heerlijk soepel en stil rijden, met een ongeëvenaard reactievermogen en een nog snellere acceleratie.

Ook ideaal als zakelijke auto

Voor de zakelijke rijder die dagelijks de revolutionaire rijbeleving van Renault wil ervaren, staan de reguliere Renault CLIO, CAPTUR en MEGANE Estate klaar als businessmodellen. De CLIO Business is daarnaast ook verkrijgbaar als E-TECH Hybrid, en de CAPTUR Business en MEGANE Estate Business als E-TECH Plug-in Hybrid.

Renault heeft de fiscale waarde van deze zakelijke auto's zo laag mogelijk gehouden waardoor ze zich niet alleen onderscheiden met een rijke uitrusting, maar ook met een zeer aantrekkelijke bijtelling. Ben je benieuwd naar de kosten? Renault heeft een handige tool waarmee je het maandbedrag in een paar seconden berekent.