Veel Nederlanders hebben hun zomerplannen moeten omgooien. Last minute vakanties in eigen land zijn populairder dan ooit, maar inmiddels wordt ook het buitenland weer voorzichtig opgezocht, het liefst met eigen auto. Is deze elektrisch? Dan heb je met deze tips een onvergetelijke reis.

In een elektrische auto bij je vakantiebestemming arriveren zorgt al lang niet meer voor opgetrokken wenkbrauwen. De afgelopen jaren nam de actieradius van volledig elektrische modellen in rap tempo toe en schoten de (snel)laadpalen als paddenstoelen uit de grond, zowel in Nederland als in omringende landen. Niet alleen langs de snelweg en in steden, ook langs N-wegen en in dorpjes kun je inmiddels de batterij van je elektrische auto opladen.

Voorbereid op reis

Het antwoord op de vraag of je met een elektrische auto op vakantie kunt is ondubbelzinnig: ja, dat kan. Sterker nog: ga je goed voorbereid en met een avontuurlijke instelling op reis, dan ontdek je onderweg prachtige plekken die anders verborgen zouden zijn gebleven.

De eerste voorwaarde voor een geslaagde 'elektrische' trip, is dat je de beschikking hebt over een auto met een grote actieradius en alle benodigde laadopties. De nieuwe Renault ZOE, verkrijgbaar vanaf 29.590 euro, levert op beide terreinen. Deze 100 procent elektrische auto heeft een maximale actieradius van 395 kilometer volgens het nieuwe Europees testsprotocol WLTP; dat staat ongeveer gelijk aan de afstand van Amsterdam naar Luxemburg.

De batterij opladen kan bij alle openbare laadpalen: de slimme Caméléon-lader past zich automatisch aan op het maximaal beschikbare vermogen (tot 22 kW) en zorgt voor een zo kort en efficiënt mogelijke laadtijd, zodat je je reis snel weer kunt vervolgen. Laad je op bij een snellaadstation, dan biedt het Combined Charging System uitkomst. Deze CCS-lader maakt snelladen (DC) tot 50 kW mogelijk. Hiermee kun je opladen bij snellaadstations langs de snelweg en binnen een halfuur alweer 150 kilometer doorrijden.

Laadsessies plannen

Ben je van plan om verder van huis te gaan dan een volle batterij toestaat, dan loont het om de laadsessies vooraf te plannen. Daarbij komt de My Renault-app goed van pas. Hiermee kun je niet alleen de actuele actieradius bekijken, maar via de slimme routeplanner ook zien waar je de batterij het best kunt opladen en hoe lang je over de reis zult doen (inclusief de laadtijd). Terwijl jij te voet de omgeving verkent of op een terrasje zit, kun je in realtime de laadstatus in de gaten houden op je smartphone.

De app werkt naadloos samen met het EASY LINK-multimedia- en navigatiesysteem in de auto; de route die je in My Renault plant, kun je via je smartphone naar EASY LINK sturen. Ook biedt het systeem de mogelijkheid om je route te plannen, realtime de status van laadpalen bekijken (groen is beschikbaar, rood is bezet, grijs is onbekend/offline) of bijvoorbeeld alleen de 22kW of 50kW laadpalen te tonen.

Met een optimaal uitgeruste elektrische auto en een weldoordachte reisplanning alleen ben je er nog niet. Een Nederlandse laadpas is niet overal in het buitenland te gebruiken. Vraag daarom (online) laadpassen aan die werken met de laadpaal die je onderweg wilt gebruiken. Ben je van plan om langere tijd op één locatie te verblijven, reserveer dan voor vertrek een laadpunt ter plaatse. Zo ben je verzekerd van een volle batterij en kun je zoveel dagtripjes maken als je wilt.

Heuvels en haarspeldbochten

Als op en top Frans product voelt de nieuwe Renault ZOE zich maar wat thuis in glooiende heuvellandschappen en haarspeldbochten op grote hoogte. Maar ook op de snelweg levert de bestverkochte elektrische auto van Europa uitstekende prestaties.

Opladen kan altijd en overal: thuis, bij een openbare laadpaal of via een snellaadstation. Snelladen kan je door tijdswinst een extra overnachting onderweg besparen. Waar je ook voor kiest, vergeet niet dat het doel van een vakantie in de eerste plaats is om zelf op te laden. Met een planning die genoeg vrijheid laat voor een flinke dosis ontspanning doe je jezelf én je reisgenoten het meeste plezier.

Kijk op renault.nl voor meer informatie over de nieuwe Renault ZOE.