Hoe ontdek je talent in een zee van aanbod? Daar weet Stephan Bouwman alles van. Als radio-dj bij Qmusic is hij altijd bezig met nieuwe muziek. Ook zit hij dit jaar in het muziekpanel van de Mentos Grote Prijs van Nederland. In dit artikel legt Stephan uit waar hij op let bij het scouten van kersverse muzikale talenten.

Met Mentos als naamgevend hoofdsponsor krijgt de Grote Prijs van Nederland na twee jaar afwezigheid een frisse nieuwe insteek. Als lid van het muziekpanel van de Mentos Grote Prijs van Nederland selecteerde Stephan samen met vier andere muziekprofessionals 27 acts die mogen deelnemen aan de muziekwedstrijd. De laatste drie koos het publiek.

Stephan vertelt dat hij werd benaderd voor het muziekpanel omdat hij zelf ook muzikant is. “De andere panelleden luisteren meer vanuit hun kennis van de muziekindustrie, ik weet hoe het is om op een podium te staan.”

Stephan ontvangt namelijk elke vrijdag artiesten van over de hele wereld in Stephan’s Pianobar. In dat programma maakt hij samen met zijn gasten livemuziek op de radio. Zelf kruipt hij dan achter de piano. “Dat gaat van Dua Lipa en The Script tot ‘gewone’ luisteraars die echt voor het eerst optreden.’’

Qmusic-dj Stephan

Qmusic-dj Stephan
Qmusic-dj Stephan
Foto: Qmusic

Het verschil tussen een artiest en iemand die een liedje speelt

“Er waren heel veel aanmeldingen voor de voorrondes,” vertelt Stephan. “Daarom hebben we eerst gecheckt of ze aan de gestelde voorwaarden voldeden. Daarna hebben we zo’n honderd acts in detail bekeken.” Kiezen was best lastig, want de diversiteit was enorm.

“Er zitten Tame Impala-achtige acts bij, maar ook Latin, Nederhop en singer-songwriters”, legt Stephan uit. “Maar ondanks dat dat appels met peren vergelijken is hebben we gelet op drie dingen: performance, originaliteit en muzikaliteit. Als iemand op alle vlakken vijf sterren scoort dan zijn het geen appels en peren meer.”

“Muzikaliteit hebben de talenten eigenlijk allemaal wel. Maar ik kijk dan in hoeverre iemand durft te experimenteren, bijvoorbeeld met zanglijnen”, vertelt Stephan. Originaliteit staat ook hoog in het vaandel bij de jury. “Je laten inspireren door andere artiesten is iets anders dan een stijl kopiëren”, legt hij uit.

En dan is er nog performance, dus hoe de act zich presenteert. “Soms trekt iemand me meteen mijn laptop in. Het is belangrijk dat je er stáát. Dat maakt het verschil tussen een artiest en iemand die een liedje speelt.”

Stephan heeft gekozen, nu ben jij aan zet

De dertig overgebleven acts mochten live versies van hun nummers opnemen in de beroemde Wisseloord Studios, onder begeleiding van een team professionals. “Daardoor is de productiekwaliteit allemaal hetzelfde,” legt Stephan uit. “Bij de audities was dat heel verschillend.”

Nu is het aan het publiek: in de Sounders Music app vind je alle dertig opnames uit de Wisseloord Studios. Tot en met 26 maart kun je punten aan de acts uitdelen. De tien acts met de meeste punten mogen door naar de halve finales in TivoliVredenburg te Utrecht. Van de tien blijven er vijf over voor de grote finale: vier gekozen door stemmen van de muziekprofessionals, aanwezige fans en het online publiek. En één krijgt een Q-wildcard, een speciale wildcard die door Qmusic wordt uitgereikt, in Stephan's Pianobar.

Talent ontdekken in een zee van aanbod

Stephan staat altijd aan. “En dat is soms best wel irritant hoor.” Hij scrollt regelmatig door social media op zoek naar nieuw talent. “Dan stuur ik een berichtje dat ik het tof vind wat ze doen en of ze langs willen komen in mijn Pianobar. Maar ik zie ook wel eens mensen met een koffertje op straat die een mooi liedje spelen. En er zijn veel acts die de stoute schoenen aantrekken en mij zelf een berichtje sturen.”

Gevraagd naar ontdekkingen waar hij trots op is reageert Stephan bescheiden. “Ik weet niet of ik per se iets heb ontdekt hoor. Maar ik moet denken aan Snelle. Die maakte eerst stevige Nederhop en ging toen veel meer de singer-songwriterkant op. Hij kwam in mijn Pianobar met het liedje ‘Reünie’.

Ik probeer artiesten altijd te verrassen met bijvoorbeeld een ander arrangement en had er strijkers bij geregeld. Sindsdien is hij die kant gaan omarmen: hij is nu een heel andere artiest, met een band om hem heen. Ik was bij die ommezwaai.”

Heb jij ook een oor voor talent? Je kunt de dertig geselecteerde artiesten nu beluisteren. Download de app, kijk, luister en stem.