De Grote Prijs van Nederland is terug in een fris nieuw jasje. Het publiek speelt nu een grote rol in het kiezen van de deelnemers en finalisten, maar ook radiozender Qmusic helpt dit jaar mee in de zoektocht naar vers muzikaal talent. En daarbij telt jouw stem meer dan ooit.

Na twee jaar afwezigheid krijgt de Grote Prijs van Nederland met Mentos als naamgevend hoofdsponsor een nieuwe insteek. Centraal daarin staat Stephan's Pianobar van Qmusic-dj Stephan Bouwman.

Van Dua Lipa tot nieuw Nederlands talent

Elke vrijdag ontvangt de Qmusic-dj daar artiesten van over de hele wereld, waarmee hij samen nummers speelt. En niet de minsten: onder anderen Dua Lipa en Jason Mraz speelden al live samen met Stephan in de Pianobar. Maar net zo makkelijk schuift een muzikale luisteraar aan om iets te spelen, soms voor het eerst live.

Tijdens de Mentos Grote Prijs van Nederland ontvangt Stephan ook deelnemers van de muziekwedstrijd achter zijn piano. Niet voor niets, want hij is onderdeel van het muziekpanel. Met vier andere muziekprofessionals koos hij 27 van de dertig acts die aan de voorronde meedoen – de overige drie Mentos wildcards selecteerde het publiek via de Sounders Music app.

Kies de beste tien acts

De dertig acts die aan de voorronde meedoen, mochten in de beroemde Wisseloord Studios in Hilversum een liveversie van hun nummer opnemen. En nu mag het publiek, dus jij ook, de tien beste acts kiezen. Dat doe je door in de app punten toe te kennen aan de video’s. De tien met de meeste punten gaan door naar de volgende ronde.

Die laatste tien acts strijden op 8 en 15 april 2023 in de halve finales in TivoliVredenburg live voor publiek om de finaleplaatsen. Op beide avonden worden ter plekke twee finalisten gekozen door stemmen van de muziekprofessionals, aanwezige fans en het online publiek.

Wie wordt de vijfde finalist?

De vijfde felbegeerde finaleplaats gaat naar de act die een Q-wildcard krijgt: een speciale wildcard via Qmusic. Wie dat is hoor je op 21 april tijdens de live-uitzending van Stephan’s Pianobar op Qmusic.

Stephan gaat in april ook met alle finalisten op mini-tour door het land. Daar kijkt de radio-dj in het bijzonder naar uit: “We gaan met zijn allen in een tourbus naar twee steden, daar geven we pop-up concerten. Ik speel dan een beetje de roadie.”

Je kunt de dertig geselecteerde artiesten voor de Mentos Grote Prijs van Nederland nu beluisteren. Download de app, kijk, luister en stem.